Jennie Nilsson ny landsbygdsminister

Sven-Erik Bucht (S), Helene Hellmark Knutsson (S) och Karolina Skog (MP) slutar i regeringen, framgår av Stefan Löfvens regeringsförklaring. Ny landsbygdsminister blir Jennie Nilsson (S).

Jennie Nilsson (S) blir ny landsbygdsminister.
Jennie Nilsson (S) blir ny landsbygdsminister.

"Ett av landets viktigaste politikområden", säger Jennie Nilsson (S) om landsbygdsfrågorna, när hon presenteras som ny landsbygdsminister efter avgångne Sven Erik Bucht.

Det stod sedan tidigare klart att även utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) samt Heléne Fritzon (S) lämnar regeringen.

De nya ministrarna är Hans Dahlgren (S) som blir EU-minister i statsrådsberedningen, Matilda Ernkrans (S) blir statsråd på utbildningsdepartementet, Åsa Lindhagen (MP) blir jämställdhetsminister på arbetsmarknadsdepartementet, Jennie Nilsson (S) blir landsbygdsminister på näringsdepartementet och Amanda Lind (MP) blir kulturminister med ansvar även för idrottsfrågor och demokratifrågor.

FAKTA: Nya ministrar

Stefan Löfven presenterar sex nya ministrar i sin regering:

– Hans Dahlgren (S) blir statsråd i statsrådsberedningen.

– Anders Ygeman (S) blir statsråd i infrastrukturdepartementet, ett nytt departement.

– Matilda Ernkrans (S) blir statsråd i utbildningsdepartementet.

– Åsa Lindhagen (MP) blir statsråd i arbetsmarknadsdepartementet.

– Jennie Nilsson (S) blir statsråd i näringsdepartementet

– Amanda Lind (MP) blir statsråd i kulturdepartementet.

FAKTA: Jennie Nilsson

– Kommunråd från Hyltebruk i Halland. Kom in i riksdagen 2006. Ledamot i Näringsutskottet.

Har en bakgrund som vårdbiträde och fackligt arbete i Kommunal. I en intervju med Hallands Nyheter sa hon 2014:

- Jag kan med de erfarenheter jag har bidra till helheten. Min resa har gått fort från det jag kom in till tunga positioner som normalt tar flera mandatperioder att nå. Yttre omständigheter som ledarbyten har naturligtvis påverkat, men det känns fint att få förtroendet. Jag är stolt och glad för att jag fått vara med och mejsla ut vår jobbpolitik. Stefan Lövén har satt en tydlig agenda kring jobben där vi lyfter näringspolitiken på den politiska dagordningen.

På frågan vad hon gör på sin fritid svarade hon:

- Ridning. Nu har jag valt att jobba borta mycket så ledig tid vill jag prioritera för familj och vänner. Annars läser och reser jag och gör sådant som andra gör när de är lediga.

LÄS MER: Positiva redaktioner på ny jordbruksminister

LÄS MER: LRF Premium – De är hetaste namnen för jobbet som landsbygdsminister