Bucht nära att dö i hjärtinfarkt

För en månad sedan drabbades landsbygdminister Sven-Erik Bucht av en hjärtinfarkt och var nära att dö. Det berättar han i dag i TV4 Nyhetsmorgon.

FOTO: TV 4

När Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var på en havskonferens i New York för cirka en månad sedan sa kroppen tydligt ifrån. Men det dröjde innan han sökte vård - vilket höll på att kosta honom livet.

– Jag fick under veckan mer och mer bröstsmärtor, jag genomled den där veckan faktiskt. Jag funderade efteråt att varför gick jag inte till läkare men för 6-7 år sedan hade jag en infektion i matstrupen – och när jag talade med en hjärtläkare efteråt sa han att det var ungefär samma symptom, man få bröstsmärtor i båda fallen, så det var kanske därför jag inte gick, säger Sven-Erik Bucht till TV4 Nyhetsmorgon.

När han kom hem förvärrades hans tillstånd. Tidigt på fredagsmorgonen landade han på Arlanda och åkte vidare till Stockholm för att träffa EU-nämnden. Därefter åkte han tillbaka till Arlanda igen för att ta flyget hem till Norrbotten.

Under tiden hade han det väldigt besvärligt.

Men övertygad om att han återigen fått en infektion i matstrupen hyrde han en bil på flygplatsen i Luleå och påbörjade bilfärden norrut.

När han närmade sig Kalix sjukhus var hans besvär så svåra att han beslutade sig för att söka vård. Det räddade hans liv.

Nästan omöjligt för blodet att passera

Efter att läkarna tagit EKG fördes han med ilfart till Sunderby sjukhus där han genomgick en ballongsprängning och stentning i en av kamrarna.

– Jag hade en förträngning på 99 procent, bara en procent var öppen, berättar Sven-Erik Bucht för TV4 Nyhetsmorgon.

Läkarna ska ha sagt att det nästan var omöjligt för blodet att passera.

– Det är många gånger man tänker att det aldrig drabbar mig - men det kan ju givetvis drabbas vem som helst.

– Hade jag inte varit med om det där för 6-7 år sedan hade jag nog reagerat annorlunda. Men jag var till 100 procent säker på att det var samma sak för det kändes precis likadant som då, säger Sven-Erik Bucht.

Var storrökare

Han berättar att han har varit storrökare en gång i tiden och att han har slarvat med motionen.

– Börja aldrig med cigaretter och om ni har gjort det släng dem och börja motionera mer och ät mycket grönt, råder han andra.

Landsbygdminister Sven-Erik Bucht har nu börjat ta morgonpromenader och säger att han tar sin hälsa på ett större allvar.

– Det är ett viktigt förtroende uppdrag jag har men samtidigt har jag fått insikt om att jag inte ska slarva med min hälsa, säger han.

Trappa ner som politiker

Till SVT Norrbotten säger Sven-Erik Bucht att han inom kort måste fatta ett beslut om att eventuellt trappa ner som politiker.

– Jag måste snart fatta ett beslut och då är det antingen eller, men som sagt, jag har inte bestämt mig ännu.