Bybor plockade fem säckar med burkar

Burkar som slängs utmed vägarna riskerar att hamna i kornas foder. Lantbrukare och bybor i Vittskövle utanför Kristianstad gjorde därför en städaktion och plockade upp tio kubik med skräp, varav fem säckar med burkar.

Tomburkar som slängs i naturen kan vara förödande för djur som får i sig strimlade skärvor av aluminium. Förutom kor kan även älgar, rådjur och småfåglar drabbas.
Tomburkar som slängs i naturen kan vara förödande för djur som får i sig strimlade skärvor av aluminium. Förutom kor kan även älgar, rådjur och småfåglar drabbas. FOTO: ISTOCK

När kantklipparna kör längs med vägarna på landsbygden för att klippa av gräset hamnar allt möjligt skräp i deras väg, strimlas och flyger i väg. Likaså kan kastade burkar blåsa in i böndernas fält och om aluminiumbitarna sedan följer med till kornas foder får djuren livshotande skador.

Korna lider fruktansvärt

Håkan Svensson har en gård i Vittskövle utanför Kristianstad, och under hans femton år som lantbrukare så har ett tiotal kor dött av vad han tror är vassa burkfragment.

– Man ser det väldigt snabbt, på bara några dagar magrar de av och pälsen blir tovig. Det är helt fruktansvärt. Kon ligger där och idisslar och det skär sönder dem fullständigt inuti, säger Håkan Svensson till Land Lantbruk.

En bagatell som är dödlig

– Det här med burkarna är ju retligt - på en sträcka på 500 meter hittade jag åtta burkar. Det är ju sinnessjukt. Kanske tycker de att det är en bagatell, men det kan ju vara förödande för den som blir drabbad. Och nu pratar vi bara om kor. Det finns så många andra djur som rör sig längs vägarna, som älg, rådjur och småfåglar.

Alla var positiva till idén

Därför lanserade han nyligen idén att Vittskövleborna skulle ut och plocka burkar och annat skräp längs vägarna för att rädda kor och även hålla rent.

– Vi var några lantbrukare som hade funderat på det här, och så tog jag upp idén i byalaget och alla var direkt på.

Fem säckar med burkar samlades in

40 personer åkte längs vägarna under tre timmar och plockade upp bråte och avfall. Resultatet blev tio kubik skräp, närmare två ton - och fem säckar med burkar.

– Det är helt galet mycket! Är det så skitigt i hela Sverige undrar man ju. I städerna sopas det, men på landsbygden finns inga som städar. Det ser för jävligt ut; det är burkar, spritflaskor, mobiltelefoner, snabbmatsförpackningar, bildäck, knäckta snöpinnar ...

Tacksam för den mediala uppståndelsen

Det blev inte bara en väldig massa skräp som försvann, både lokal och nationell press och sociala medier uppmärksammade insatsen.

– Det var precis den effekten jag önskade. Kan man göra lite skillnad i vardagen och tydliggöra det här så har jag lyckats. Jag är jätteglad och tacksam att det blev en så stor uppståndelse kring det hela.

Utmanar andra byar att göra samma sak

Nu uppmanar han andra byalag att göra samma sak.

– Det är en väldigt gemytlig gemenskap att vara delaktig i, och ger en sådan tillfredsställelse efteråt. Så vi kommer fortsätta med det varje vår. Det är en utmaning till alla byar i Sverige att följa efter. Det är en sån välsignelse att se hur fint det har blivit längs våra vägar - det är en fröjd att köra där nu.

LÄS MER: Vasst foder - oklart om burkarna är boven

LÄS MER: Nu ska djurskadande vägskräp kartläggas

LÄS MER: Höjd burkpant kan stoppa lidandet för korna