Carl the Scanner - en legendar inom fårnäringen

Han håller ett högt tempo, Carl Williams. När han kommer till Grönt Centrums lammstallar i Roma utanför Visby har han redan hunnit med två gårdar och drygt 200 får på morgonen.

Carl Williams är en legendar bland svenska fårbönder. Här visar han hur många foster fåret har.
Carl Williams är en legendar bland svenska fårbönder. Här visar han hur många foster fåret har. FOTO: KARL MELANDER

Under åtta dagar åker han runt på Gotland. Förra besöket på ön var i november. När Land Lantbruk träffar honom är det januari och det är många lammproducenter som vill ha dräktighetsskanning. Totalt blir det cirka 8 000 får den här vändan.

– Jag har hållit på sedan 1994. Då var jag rätt ensam om att göra scanning för att se hur många lamm fåren väntar, säger Carl Williams.

Skannar 50 000-60 000 får per besök

Han kommer från Nya Zeeland, men är varje år i Danmark och Sverige och gör dräktighetsskanning. Trots att han fått konkurrens av några svenskar, som utför samma tjänst, har han mer än fullt upp.

– Totalt skannar jag mellan 50 000 och 60 000 får under mina besök i Sverige. Antalet ökar för varje år.

Carl Williams är årligen totalt tre månader i Sverige och Danmark.

– I dag har jag fem gårdar kvar.

FOTO: KARL MELANDER

Färgmarkeras efter antal foster

Lantbrukseleverna på Grönt Centrum samlas kring Carl Williams som får demonstrera utrustningen. Tackorna slussas en och en fram till hans specialbås. Där för han ultraljudsapparaten över området kring juvret och avgör om tackan är tom eller hur många lamm hon bär på.

På Grönt Center är det endast 42 får som ska undersökas. De färgmarkeras efter hur många foster de bär på. Grönt betyder tre stycken, blå en och rött noll. De med två foster får ingen sprayfärg och det är också det vanligaste.

”Stor träffsäkerhet”

Han bedömer också hur långt in i dräktigheten varje djur är.

– Hans erfarenhet gör att han har stor träffsäkerhet. Det är hela grejen och det är därför man vill ha honom, säger Mats Pettersson, som är fårbonde med drygt 250 tackor hemma på gården, och chef för Grönt Centrum.

För två dagar sedan var Carl Williams hemma hos honom. Carl tar ut en grundavgift och en avgift per djur.

– Det blir några tusenlappar. Det är inte så mycket, och väl värt pengarna, säger Mats Pettersson.

FOTO: KARL MELANDER

Scanningen görs cirka två månader efter betäckningen. Beroende på hur många ungar de väntar gruppindelas djuren. De med fler foster får högre kvalitet på fodret.

– De tomma får inget kraftfoder. De får gå i en egen hage.

”Underlättar hanteringen”

Genom att djurägaren får besked om hur långt in i dräktigheten djuren är kan man planera och beställa hjälp inför lamningen.

– Det är ekonomiskt bra och praktiskt att få reda på dessa uppgifter. Det underlättar hanteringen, säger Mats Pettersson.

Om djuren får bra ensilage på hösten får de ofta tre ungar. De flesta större lammproducenter på ön anlitar Carl Williams. Han brukar normalt ha med sin danska hustru Jetta, men nu har hon problem med sin fot och är hemma.

– Visst är det tråkigare att göra allt själv och köra långa sträckor, säger Carl Williams som hoppas och tror att hustrun snart är på benen igen.

Han betonar erfarenhetens roll.

– Övning ger färdighet. Du måste få rutin. Då blir du nästintill hundraprocentig, säger Carl Williams.

Och så vidare till nästa gård. Carl Williams håller ett otroligt tempo när han åker runt och scannar får.
Och så vidare till nästa gård. Carl Williams håller ett otroligt tempo när han åker runt och scannar får. FOTO: KARL MELANDER

Men tajmingen är viktig. Scanningen får inte ske för tidigt eller för sent in i dräktighetsperioden. Sker den vid rätt tidpunkt ger ultraljudet ett korrekt svar på antal ungar.

– Jag har en mycket hög träffsäkerhet, säger Carl Williams och ler. Fråga mina kunder.

FAKTA: Dräktighetsskanning

– Skanningen förbättrar produktionen, tomma tackor kan betäckas om.

– Tackorna grupperas och utfodras efter antal foster.

– Skanningen sker vid 40–90 dagars dräktighet. Den optimala tidpunkten ligger runt 60–70 dagar.

– Tackorna ska finnas i en fålla med hanteringsränna där de enkelt kan drivas in i skanningsbåset.