Civilministern vill sätta press på kommuner och landsting

Trenden har vänt och det svenska köttet knappar in på det importerade. Nu sätter civilminister Ardalan Shekarabi ökad press på kommuner och landsting att driva på utvecklingen.

FOTO: FOTO: JOHANNA NORIN

I en intervju med Land Lantbruk uppmanar Ardalan Shekarabi branschen att gå ut och avslöja vilka kommuner som ställer djurskyddskrav i sin upphandling. Och vilka som struntar i det. Om detta inte tar skruv kan han tänka sig att ta till en tvingande lag.

De senaste åren har en hel del positivt hänt i den offentliga upphandlingen.

– Vi ser att fler kommuner ställer krav på att det kött som upphandlas är producerat i enlighet med svensk djurskyddsstandard. Och det bekräftas av aktörer jag träffar. Men vi är inte i mål ännu, konstaterar Ardalan Shekarabi.

Åker Säpobil till Knivsta

Han är otålig att sätta fart på utvecklingen.

– Jag uppmanar branschorganisationerna att göra informationen tillgänglig. Så att alla kommuninvånare kan gå in på en webbplats och ta reda på vilka djurskyddskrav som ställs just i deras kommun eller region. Jag lovar att det kommer att ge effekt, säger Ardalan Shekarabi.

Under intervjun åker vi i Säpobil till Knivsta där civilministern bor och där en tacomiddag med frun och de tre barnen väntar. Men först ska han handla det sista inför helgen. Land Lantbruk ska få följa med på shoppingturen för att se vad ministern själv lägger i kundkorgen.

Lagen om offentlig upphandling trädde i kraft den 1 januari 2017. Denna nya lag skingrade alla tvivel. Det är fritt fram för stat, kommuner och landsting att servera svenskt och närproducerat kött. EUs lagstiftning utgör inget hinder att ställa specifika krav på djurskydd i upphandlingen – så länge ord som ”svenskt” inte nämns.

FOTO: FOTO: JOHANNA NORIN

Har inlett en offensiv

Nu är det upp till bevis. Än saknas en total bild av hur lagen så här långt har påverkat kommunerna. Ardalan Shekarabi hoppas få större klarhet i den rapport som Upphandlingsmyndigheten ska presentera inom kort. Men han har redan inlett en offensiv för att snabba upp processen. I första hand genom att öka transparensen i upphandlingen.

– Jag har lyft detta med representanter för de berörda organisationerna.

Regeringen har gjort klart i både livsmedels- och upphandlingsstrategin att kommunerna bör ställa krav på djurskydd. Därtill kan Upphandlingsmyndigheten nu hjälpa kommuner och landsting att ställa specifika krav utan att riskera att trampa snett. Allt detta gör att det inte finns några ursäkter längre, framhåller Ardalan Shekarabi.

Och när tänker du själv tala maktspråk med kommunerna? Förutsatt att du har kvar jobbet efter valet.

– Det beror på vad som händer under 2018 och 2019. Om vi skulle märka att det här är på väg att lösas helt, överallt i landet, finns inget behov av att ingripa från regeringens sida. Annars får vi helt enkelt sätta i gång ett arbete med obligatoriska krav i en tvingande lagstiftning.

Bilen släpper av oss vid Ica Kvantum i Knivsta. Här har ministern inga problem med att leva som han lär. Den närproducerade trenden har på allvar gjort insteg på butikshyllorna. Inte minst i köttdiskens stora utbud av lokala märken. Det blir köttfärs från Lövsta i familjen Shekarabis tacos. Till det mjölk från det närliggande Sju Gårdar.

Ministern tar även ett paket korvar från Uppsalaföretaget Andersson & Tillman. Att det svenskmärkta även finns på halvfärdiga produkter är ministern såsom småbarnspappa med heltidsarbetande fru tacksam över. Andra dagar blir det ofta svensk kyckling.

– Vi är stora konsumenter av kyckling i vår familj och för mig är det heligt att köpa svenskt. Jag har ju läst på om kycklinguppfödningen.

FOTO: FOTO: JOHANNA NORIN

Trendbrott i Sverige

Nyligen kom en rapport från Jordbruksverket som visar två trendbrott i Sverige: Vi äter mindre kött men samtidigt är en större andel av det kött vi äter svenskt.

– Jag ser många medvetna konsumenter i min närhet som har kommit fram till slutsatsen att de bör äta mindre kött men då äta bättre kött och svenskt kött. Och det tror jag att många andra också har landat i.

LÄS OCKSÅ: Slumpen styrde civilministern mot jordbruket

LÄS MER: Åtta av tio köper svenskt för böndernas skull