Dagligvaruhandeln sluter avtal om svenskproducerad grillost

Nu lanseras svensk grillost på bred front som ett alternativ till den cypriotiska halloumiosten. Både Ica och Coop kommer att sälja grillost som tillverkas av småmejerierna Dalsspira och Nablus.

Malin Jakobsson, VD för mejeriet Dalsspira i Färgelanda.
Malin Jakobsson, VD för mejeriet Dalsspira i Färgelanda. FOTO: ANDERS INGVARSSON

Efter sommarens debatt om halloumi och antibiotika har svenska gårdsmejerier fått ett uppsving.

Efterfrågan på svenska alternativ till den cypriotiska halloumin, som är varumärkesskyddad, ökade då det bland konsumenterna blev känt att Cypern ligger i EU-toppen över de länder som använder mest antibiotika i sin djurhållning.

Avtal med Ica

Det lokala mejeriet Dalsspira har nu slutit ett avtal med Ica Sverige om att bli leverantör av svensk grillost. Det innebär att Dalsspiras grillost kan beställas av matjättens drygt 1 200 butiker runt om i landet från den 20 augusti.

Grillosten produceras på mejeriet i Färgelanda och mjölken kommer från lokala gårdar i Bohuslän och Dalslanda.

LÄS MER: Stekande åtgång på Filips filloumi

FOTO: FREDRIK LOBERG

– Genombrottet för grillosten är stort för oss och vi har ökat produktionen markant för att möta efterfrågan. Det är riktigt roligt att kunna erbjuda svenskproducerad ost som ett alternativ till den klassiska importerade”, säger VD Malin Jakobsson i ett pressmeddelande.

Coop handlar med Nablus

Även Coop kommer att kunna möta den ökade efterfrågan på svensk ”halloumi”.

Dagligvarukedjans leverantör, det Skånebaserade mejeriet Nablus, ökar nu sin produktion och kan från september erbjuda mer än 600 Coop-butiker runt om i Sverige sin grillost som är gjord av skånsk råvara.