Dags att satsa på tekniska innovationer för branddetektering

Ny teknik kan lösa flera av de utmaningar mänskligheten står inför. Till exempel kan avancerade algoritmer och radardata från satelliter hjälpa oss att bekämpa skogsbränder, skriver Anton Pedersen i sin krönika.

Anton Pedersen, konsult på Macklean.
Anton Pedersen, konsult på Macklean. FOTO: PRIVAT

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

När det äntligen börjades kännas något mer hoppfullt på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser kom nästa annalkande kris som ett brev på posten. SMHI gick häromdagen ut och varnade för ökad risk för skogsbränder i stora delar av landet. Låg nederbörd och en exceptionellt varm vinter sägs ligga bakom den ökade risken.

På många sätt finns det likheter mellan skogsbränder och pandemier – de sprider sig snabbt och okontrollerat, skapar betydande ekonomisk skada och omfattande lidande för de människor som drabbas.

Stora skogsbränder är något jag är rädd att vi kommer tvingas vänja oss vid i framtiden. Så kallat extremväder blir vanligare, med ökad nederbörd och längre perioder av torka. Forskningen menar att Sverige kommer drabbas av en fördubbling av antalet skogsbränder under detta århundrade.

Med ökad medeltemperatur avtar också effekten av dagens brandbekämpningsmetoder. Den sammantagna effekten blir att antalet skogsbränder kommer att öka, samtidigt som de blir mer omfattande. Det kommer därför att vara helt avgörande att med nya detekteringsverktyg tidigt upptäcka bränder och med precis information peka ut dess position, storlek och hur de förväntas propagera.

Som ingenjör är jag i grunden hoppfull att ny teknik kommer att spela en avgörande roll för att lösa flera av de komplicerade utmaningar mänskligheten står inför. Professor Yifang Ban vid Kungliga Tekniska Högskolan publicerade strax efter årsskiftet en artikel i prestigefyllda Nature Scientific Reports där hon och hennes forskarlag presenterar en metod för att så gott som i realtid övervaka skogsbränder.

I korthet går metoden ut på använda avancerade algoritmer och maskininlärning på radardata från satelliter – världsunikt med metoden är att bränder kan detekteras med hög precision oberoende av väderlek och tid på dygnet. Metoden hamnade nyligen på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens 100-lista med forskning som bedöms skapa stor samhällspåverkan inom överskådlig tid. Allt detta gör att situationen känns mer hoppfull.

Med nästa brandsäsong framför oss – och skogsbränderna 2018 färskt i minnet – torde det finnas en stark vilja från skogsindustrin, intresseorganisationer och politiken att gemensamt flytta fram positionerna och satsa på tekniska innovationer för systematisk branddetektering. Vore det inte fantastiskt om branschen och samhället kunde verka för att operationalisera svensk spjutspetsforskning med stark global potential?

Anton Pedersen,

Konsult, Macklean

LÄS MER: ”Det gröna näringslivet – morgondagens Spotify?”