Danmark ska stoppa svinpesten med stängsel

Danska regeringen har ingått en överenskommelse med Dansk Folkeparti för att dra ett stängsel som ska skydda mot afrikansk svinpest mot Tyskland.

FOTO: MOSTPHOTOS

Stängslet ingår i en överenskommelse mellan den danska regeringen, Venstre, och Dansk Folkeparti, som innefattar ett antal åtgärder mot afrikansk svinpest. I ett pressmeddelande mellar miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen att regeringen inte tänker ta några risker, mot bakgrund av svinpesten nu har konstaterats i Tjeckien.

Kraftigt höjda böter

Ett vildsvingsstängsel ska sättas upp längs gränsen mellan Danmark och Tyskland. Samtidigt aviseras kraftigt ökade böter för överträdelser som ökar risken för att pesten sprider sig till Danmark, exempelvis för bristande rengöring av djurtransporter, olovligt införande av djurfoder eller olovlig utfordring med matavfall.

- Det är en miljardexport, värd 11 miljarder danska kronor per år, som vi riskerar att sätta överstyr. Vid ett utbrott av afrikansk svinpest i Danmark skal all export till tredjeland ögonblickligen stoppas, säger Esben Lunde Larsen, pressmedelandet.

- Ett stängsel håller både infekterade vildsvin borta från att löpa över gränsen och gör insatsen för oskadliggöra vildsvin i Danmark lättare för jägare, fortsätter han.

Knappt sju mil

Stängslen kommer att sträcka sig knappt 7 mil längs gränsen på land. Det är tänkt att bli 1,5 meter högt och ska grävas en halvmeter ned i jorden. Nästa vecka förväntas Polens regering ta ställning till eventuella vilthägn, medan sådana redan har satts upp i Tjeckien.

Stängslet ingår i ett paket av åtgärder, enligt ett avtal mellan partierna som kan läsas här (pdf-fil).

LÄS OCKSÅ: Tyskland inför vildsvinsjakt hela året