debatt 22 juni Lokala kulturlivet behöver bygdegårdarna Om bygdegårdarna skulle tvingas lägga ner vore det ett hårt slag mot det svenska kulturarvet, inte minst på landsbygden. Därför vill Sverigedemokraterna ge bygdegårdarna ett omfattande återstartsstöd.
debatt 22 juni Har Skogsstyrelsen fått nya direktiv? Målet med skogspolitiken måste vara att Sveriges skogar ska skötas så att såväl ekonomiska, miljömässiga som sociala mål tillgodoses. Det är vad vi menar med en helhetssyn, skriver Martin Kinnunen och Mats Nordberg, båda Sverigedemokrater.
debatt 4 juni S riskerar slå ut världens mest hållbara jordbruk Om vi inte kan ge lantbrukare rätt förutsättningar att växa och utvecklas riskerar vi att helt slå ut ett av världens mest hållbara lantbruk och riskera vår egen livsmedelsförsörjning, skriver Centerns landsbygdspolitiske talesman Daniel Bäckström.
debatt 30 maj Utrivna dammar hotar boendemiljön När den småskaliga vattenkraften ställs mot miljö- och kulturintresset måste även det omkringliggande samhällets boendevillkor vägas in, skriver Villaägarnas riksförbund.
debatt 30 maj Stad och land måste hänga ihop Det är helt avgörande att stad och land hänger ihop snarare än slits isär. Vi har inte råd med en utarmad landsbygd. Hela Sverige ska leva, skriver Ebba Busch och Peter Kullgren, Kristdemokraterna.
debatt 13 maj Landsbygdens kvinnor förtjänar bättre Kvinnor och familjer på landsbygden ska ha möjlighet att leva och förverkliga sina drömmar. Det är dags för en ny regering som ser och lyssnar till verklighetens kvinnor, skriver Kristdemokratiska kvinnoförbundet.
debatt 4 maj M och V stoppar landsbygdens frihetsreform Moderaterna och övriga partier som röstar emot förslaget till lättnader i strandskyddet sätter taktik före landsbygdens bästa, anser Niels Paarup-Petersen (C).
debatt 3 maj Jordbruket behövs för att stärka Sverige Ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk är viktigt ur många aspekter. Ytterst handlar det om vår beredskap, skriver landsbygdsministern tillsammans med två socialdemokratiska riksdagsledamöter.
debatt 2 maj Ge bidrag till solceller i stället för att kompensera höga elpriser Elkonsumenterna får kompensation för marknadens höga priser i november förr året. Vore det inte bättre att styra dessa bidrag till nya solcellsinstallationer, undrar Lars Hylander.
debatt 30 april Vi behöver en ökad krisberedskap Sverige måste ha en högre försörjningsförmåga vad gäller jordbruks- och livsmedelsproduktion. Den inhemska produktionen, arbetstillfällen och rimliga priser måste säkras, skriver Sverigedemokraterna.
debatt 28 april Förlustföretag överlever inte – jordbruk är inget undantag Sverige behöver en livsmedelsberedskap och långsiktiga åtgärder för att säkerställa odling, djurhållning samt försörjning av växtnäring och drivmedel. Kortsiktiga och tillfälliga åtgärder fungerar inte, skriver Sveriges mjölkbönder tillsammans med Småföretagarnas riksförbund.
debatt 25 april Producera mat och bioenergi på nedlagd jordbruksmark Huvuddelen av åkermarken som har lagts ner efter andra världskriget har varit små svårbrukade skiften som krävt alltför mycket arbete i relation till intäkterna. Men vår livsmedelsberedskap skulle förbättras om slutavverkade granåkrar återuppodlades, skriver Karl-Ivar Kumm.
debatt 20 april Ett gyllene tillfälle att ställa om jordbruket En ökad inhemsk produktion av livsmedel utan import av dyra insatsvaror skulle öka vår självförsörjningsgrad och minska vår sårbarhet, skriver företrädare för Klimatriksdagens jordbruksutskott.
debatt 19 april Regeringens strandskyddsförslag löser inte problemen Regeringens förslag om lättnader i strandskyddet förlänger snare problemen än löser dem. Sverigedemokraterna röstar därför mot propositionen.
debatt 9 april Ska mat verkligen ställas mot klimat? Det är inte rimligt att svenska myndigheter och institutioner baserar sina kostråd på data som saknar verklighetsförankring, anser Börje Berntsson.
debatt 1 april Priset på svenskt kött kommer att höjas Branschen tar ansvar i kostnadskrisen, men det behövs också en mycket mer aktiv politik då situationen är långt över vad enbart marknaden kan lösa, skriver Hans Agné i sitt debattsvar.
debatt 29 mars Älvräddarnas attityd är som en klapp på huvudet EUs vattendirektiv är en bra grund för medlemsländerna att värna sina vatten. Det är en demokratisk process som inte ska forceras, föregås eller försummas. Det är inte förenligt med ett rättssäkert samhälle, skriver Lars Holm.
debatt 21 mars Kommer det finnas svenskt kött i framtiden? Om inte det som sker i omvärlden just nu fått upp ögonen på slakterierna undrar man vad som kan göra det? Krävs det stopp av leverans av slaktdjur för att skapa ändring, undrar två köttproducenter.
debatt 15 mars Utan kretslopp och vallodling missar vi klimatmålen Bland politiker och beslutsfattare märks en utbredd rädsla för att på allvar göra jordbruket och maten till en viktig del av lösningen på klimatförändringarna. Istället framställs det som en stor del av problemet, skriver Artur Granstedt och Olof Thomsson.
debatt 13 mars Lantmännen är inget självspelande piano Med tanke på Lantmännens framgång har man lyckats hittills. Men Lantmännen är inget självspelande piano och en debatt är alltid på sin plats, skriver Torvald Carlsson.