Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 11 juni 2020

Alla kreditgivare bör behandlas lika

Det är bråttom ge lika villkor för alla som lånar ut pengar till mindre företag. Att inte använda sig av den resurs som det svenska fintech-undret erbjuder vore stelbent i överkant och riskerar att få mycket negativa konsekvenser, skriver Ludwig Pettersson, Savelend Group AB.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Det är bråttom ge lika villkor för alla som lånar ut pengar till mindre företag, menar debattören.
Det är bråttom ge lika villkor för alla som lånar ut pengar till mindre företag, menar debattören. FOTO: Per Groth

Är det värt att chansa och i coronakrisens kölvatten bli åskådare till en konkurslavin bland de svenska mindre företagen? En sådan utveckling skulle få stora ekonomiska konsekvenser och förorsaka mycket mänskligt lidande, eftersom de små och medelstora företagen idag står för inte mindre än 75 procent av alla arbetstillfällen i Sverige.

De flesta håller säkert med om att det priset vore alltför högt. Ändå hör och läser vi dagligen i medierna om rop på hjälp från mindre företag som inte längre klarar av sin akuta situation. Många privata sparare är beredda att ställa upp med sitt sparkapital, men då måste våra politiker verka för att samma spelregler ska gälla för alla.

Dagens regler innebär att staten garanterar 70 procent av lån som banker ger företag via Riksgäldens företagsaktut. Kreditgivningen går trögt eftersom storbankernas system för kreditprövning av mindre företag i kris inte är skapat för den situation vi nu befinner oss i.

Kompetensen att effektivt och automatiserat göra digitalt baserade kreditprövningar och utbetalningar har utvecklats av den blomstrande svenska fintech-sektorn.

Men villkoren ska vara lika och rättvisa. Kapital som en privat sparare är beredd att låna ut garanteras i dag inte alls av staten. Varför skulle det kapitalet inte ha lika stort skyddsvärde som bankernas utlåning?

Det är svårt att finna någon vettig anledning till att skilja på garantin för å ena sidan kapital från många privata långivare samordnade av ett fintech-bolag, och å den andra sidan kapital från en bank.

Storbankernas marknadsandel av utlåningen till företag krymper samtidigt som den totala utlåningen till företag har ökat på grund av utlåningen via fintech-sektorn.

Mot den bakgrunden blir det än mer absurt att bankerna endast står för 30 procent av risken, medan privata investerare står för 100 procents risk. Skulle privata sparare få samma villkor som bankerna för de pengar de lånar ut till mindre företag, skulle många vara beredda att låna ut större belopp.

Det är alltså bråttom med lika villkor för alla som lånar ut pengar till mindre företag. Att inte använda sig av den resurs som det svenska fintech-undret erbjuder vore stelbent i överkant och riskerar att få mycket negativa konsekvenser.

Ludwig Pettersson,

VD och grundare, Savelend Group AB

LÄS MER: Länsstyrelsen vädjar till regeringen om transportstöd (2019)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen