Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 9 april 2011

Anti-köttlobbyn har nått riksdagen

För en tid sedan röstade riksdagen om en motion av Vänsterpartiets Jens Holm, där han föreslår köttfria måndagar, mer veggo i offentlig upphandling, att man ska se över möjligheten att införa en köttskatt samt att det ska anordnas informationskampanjer à la ”spola köttet”.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Tack och lov röstade alla partier förutom Vänsterpartiet och tre miljöpartister nej till förslagen. Trots det är det ett faktum att anti-köttlobbyn nått riksdagen.

Inte minst ledamoten Jens Holm har i alla möjliga forum den senaste tiden envisats med att argumentera mot köttätande. Att någon gång nyansera bilden och belysa djurhållningens fördelar för vårt öppna landskap eller den biologiska mångfalden är för honom främmande, liksom det faktum att det faktiskt finns människor som föredrar att äta korv gjord på svenskt fläskkött i stället för korv gjord på importerad soja.
Som tidigare rapporterats i Land Lantbruk anordnade han till exempel i februari en visning av filmen ”Meat the Truth” i riksdagen som var tänkt att visa sanningen om köttproduktionens miljöpåverkan. I själva verket bestod filmen av ett enda stort ihopklipp av idisslande kor och dramatiska bilder av översvämningar och smältande isberg.

Filmen verkar ändå ha gjort ett starkt intryck på vänsterledaren Lars Ohly, för när han för en tid sedan fick chansen att önska sin drömmiddag i SVTs ”Gokväll”, så valde han att bjuda på rotfruktsgratäng med quornfiléer. Inget ont om vegetarisk kost, men att svartmåla all form av köttkonsumtion vinner ingen på, allra minst miljön.
Jag är orolig för att om staten ska börja driva en kampanj mot kött och beskatta köttfärssås, korv och kalops, vad blir då nästa steg? Enligt en studie av Institutet för Livsmedel och Bioteknik, som genomförts på uppdrag av Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket, har en påse skumgodis lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött. I konsekvensens namn borde alltså Vänsterpartiet inte bara föreslå skatt på kött utan även skatt på godis.

Centerpartiet har valt att strategiskt bekämpa utsläppen framför att bekämpa bilar, kött eller skumbananer.
I valet 2010 presenterade vi flera förslag på hur vi vill minska livsmedelskedjans klimatpåverkan. Inte minst ser vi en stor potential i att satsa på svensk biogas och energieffektivisering. I dag slängs också massor av mat helt i onödan. Vänsterpartiet skulle göra större nytta för klimatet och miljön om de försökte förändra det faktum att vi slänger var fjärde matkasse vi bär hem i stället för att lägga sig i vad kassarna innehåller!

Roger Tiefensee
Riksdagsledamot (C)
Talesman i miljöfrågor

 

Till toppen