Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 13 september

"Arbetet sker på strikt vetenskaplig grund"

De som arbetar med revisionen av de nordiska näringsrekommendationerna fyller alla i en jävsdeklaration som bedöms innan de inkluderas i processen, skriver Livsmedelsverkets områdeschef Hanna Dufva.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Syftet är att utifrån den senaste forskningen presentera rekommendationer för näringsämnen och livsmedelsgrupper utifrån hälsa och miljö.
Syftet är att utifrån den senaste forskningen presentera rekommendationer för näringsämnen och livsmedelsgrupper utifrån hälsa och miljö. FOTO: Trons Lasse Mattsson

Svar till debattartikeln ”Ska veganismen få styra våra kostråd?”

Stefan Hellstrand, hållbarhetskonsult och forskare, ifrågasätter att Tim Benton och Helen Harwatt deltar i arbetet med att ta fram nya nordiska näringsrekommendationer.

Arbetet med att ta fram nya näringsrekommendationer i Norden (NNR2022, Nordic Nutrition Recommendations) är ett samarbetsprojekt där Livsmedelsverket samarbetar med sina systermyndigheter i de nordiska länderna. Syftet är att utifrån en systematisk utvärdering av den senaste forskningen presentera rekommendationer för näringsämnen och livsmedelsgrupper utifrån hälsa och miljö.

De nämnda forskarna Benton och Harwatt är anlitade av Chatham House, som har till uppgift att facilitera workshops med nordiska experter och ge underlag om miljömässig hållbarhet.

I arbetet med NNR2022 anlitas ett hundratal olika nordiska experter inom miljö och näringslära för att bedöma befintlig vetenskap utifrån nordisk relevans och kvalitet på studierna. De går igenom och sammanställer den senaste forskningen. Innan arbetet färdigställs går det ut på en öppen remiss. Utifrån de nordiska rekommendationerna som tas fram gör därefter Livsmedelsverket en bedömning av vilka råd och andra åtgärder om livsmedelskonsumtion som är relevanta i Sverige.

De som arbetar med revisionen av de nordiska näringsrekommendationerna fyller alla i en jävsdeklaration som bedöms innan de inkluderas i processen. Arbetet sker på strikt vetenskaplig grund.

Hanna Dufva

Områdeschef Livsmedelsverket

LÄS MER: Vegetarisk mat får inte bli norm

LÄS MER: Svenska råvaror både för köttätare och veganer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen