Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 16 december 2017

Att säga ja till all kompetens


Vi behöver alla visa socialt kurage och inte vara tysta när något oacceptabelt sker i vår närhet. Det skriver Anders Källström, VD och Koncernchef LRF, i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Anders Källström, VD och Koncernchef LRF.
Anders Källström, VD och Koncernchef LRF.

LRFs Jämställdhetsakademi genomförde nyligen en välbesökt konferens om vikten av att ta tillvara all kompetens. Höstens #metoo fanns så klart närvarande. Debatten har likt Pandoras ask öppnats och satt ljuset på en fråga som är flera generationers skuld samtidigt som vi, just nu, har ansvaret att göra något.

Jag är man. Jag heter Anders i förnamn och är på väg in i tredje perioden i arbetslivet och dessutom VD för ett stort LRF. Jag inser både vilket ansvar just jag har och att det inte räcker med att säga:  • LRF införde under min ledning jämställdhet i alla dotterbolagsstyrelser redan 2010
  • LRF har en ledningsgrupp som fyller kraven om balans. Idag är det 60/40 i min ledningsgrupp och gällande fördelningen bland alla våra chefer är kvinnor i majoritet; 55 procent.
  • Av våra sju dotterbolags-vd:ar är tre kvinnor.

Lika litet räcker det att LRF har både jämställdhetsplan och policy. LRF är del av en ojämställd värld och fortfarande är det så, när vi snart skriver 2018, att män som grupp är överordnade kvinnor som grupp. Därför är inte LRF förskonat. Därför har vi strukturer där balansen mellan män och kvinnor inte finns som en viktig faktor och sammanhang i det gröna näringslivet med en respektlös jargong.

Vi kan alla ta del av uppropen i bransch efter bransch i hela samhället, alla bedrövliga historier som beskriver vad män har utsatt kvinnor för. Det är inga enskilda händelser. De är en del av ett samhälle där tystnaden skapat kontexten.

Jag väljer att gå tillbaka till det som länge varit värdegrunden i vår organisation och vårt gröna näringsliv. I den värld som var min barndom och vår gård fanns en grundläggande insikt: Arbetet och vardagen behövde kvinnor och män. Det fanns djup respekt, det fanns roller och ansvar.

Sida vid sida gjorde min far och min mor det möjligt att klara det som följde med gården och årstidens växlingar. Visst fanns roller och uppgifter som var kopplade till man och kvinna. Det var inte jämställt med vår tids ögon. Men båda rollerna var helt avgörande. Och lika viktiga.

Det arvet har vi med oss. Det borde leda oss till den enkla slutsatsen att säga ja till hela kompetensen, att förstå att inget modernt samhälle, företag eller organisation kan vara gott om någon upplever sig stå utanför.

Men det räcker inte. Vi behöver alla visa socialt kurage och inte vara tysta när något oacceptabelt sker i vår närhet. Det är vårt ansvar att göra det vi kan i det sammanhang som är vårt. #metoo är troligen inte slutet på något utan början på något mycket bättre.


Anders Källström

VD och Koncernchef LRF

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen