Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 3 maj 2013

Bojkotta handelns egna varumärken

När vi köper bilbarnstol avgör kvaliteten, inte priset. När vi köper en bok är det innehållet vi väljer. Men när det kommer till det vi ska äta, då avgör priset. Detta har handeln tagit fasta på och infört sina egna märkesvaror, EMV.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

EMV står idag för 22 procent av detaljhandelns omsättning. På EMV framgår inte vem som producerat varan och det är helt avsiktligt från handeln. Råvarorna köps in där de för tillfället är billigast och syftet är att pressa priset mot leverantören och öka vinsten för handeln. Konsumenten vet inte under vilka villkor varan producerats.

Till en början kan EMV vara billiga, men med fler EMV på hyllorna minskar valmöjligheterna och då finns inget som håller tillbaka priserna. Handelns satsning på EMV kan på lång sikt bli en katastrof för svensk livsmedelsproduktion som antingen prispressas till döds eller utkonkurreras av andra som inte har svensk lagstiftning att förhålla sig till.

Allt fler tycks nu reflektera över vad de köper, priset och inte minst över vad varan innehåller. Att livsmedelskedjan kan vara både lång och komplicerad har blivit tydligt i samband med hästköttskandalen nu senast. Mat ska inte vara anonym utan få status som det viktiga bränsle vi alla behöver och vi måste ställa pris i relation till kvalité.

Svensk dagligvaruhandel behärskas till 90 procent av ICA, COOP och Axfood, alla med egna märkesvaror. Dessa jättar har ett ansvar för att göra livsmedelskedjan kortare och tydligare. Ursprungsmärkning av EMV skulle ge konsumenterna möjlighet att göra aktiva val. Odlings- och produktionsmetoder skiljer sig mycket mellan länderna i EU, trots det gemensamma regelverket.

Sveriges bönder tillhör den absoluta toppen inom livsmedelsproduktion vad gäller djurskydd, smittskydd och miljöskydd. Ändå importerar vi hälften av allt vi äter. Vi konsumenter bör bojkotta EMV i handeln och satsa på livsmedel från producenter som vågar stå för sin vara och sätta sitt namn på den. Så kan vi få en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning.

Paul Christensson, ordförande LRF Västra Götaland
Monica Didriksson, vice ordförande LRF Västra Götaland

 

Till toppen