Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 7 mars 2019

”Bra att ekomaten ifrågasätts”

Det är närmast pinsamt att vi i Sverige, som hyllar vetenskap och beprövad erfarenhet, sätter upp volymmål och använder samhällsmedel för att främja ekoodlingen, anser debattören Torbjörn Wennebro.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Äntligen börjar vi få en debatt om olika odlings- och produktionsformers faktiska effekter på klimat och miljö, skriver Torbjörn Wennebro.
Äntligen börjar vi få en debatt om olika odlings- och produktionsformers faktiska effekter på klimat och miljö, skriver Torbjörn Wennebro. FOTO: Helge Rubin

Replik på Anders Lunneryds inlägg i Land Lantbruk.

Anders Lunneryd, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna, beklagar i sitt inlägg att ”påståenden om att kommunernas arbete med att öka andelen ekologisk mat i skolorna skulle vara dåligt för klimatet fått stor spridning”. Det är bra att så sker, mycket bra! Äntligen börjar vi få en debatt om olika odlings- och produktionsformers faktiska effekter på klimat och miljö.

Lunneryd ger sig på Chalmersforskaren Stefan Wirsenius, men undviker nogsamt att kommentera Torbjörn Fagerströms och Jens Sundströms inlägg på DN Debatt 28 december förra året med rubriken ”Ingen hållbar framtid utan högproduktivt jordbruk”.

Författarna konstaterar helt riktigt att ”den enskilt viktigaste insatsen är att öka produktiviteten i jordbruket på alla fronter – per kilo, hektar, djur, kilo handelsgödsel, kilo växthusgaser etcetera”.

Detta är viktigt både för klimatet och den biologiska mångfalden. Jordbruk är per definition ett stort ingrepp i naturen genom att mångkultur ersätts av monokulturer. Detta bör inte göras på större yta än nödvändigt. När det väl görs är det viktigt att eftersträva god näringstillförsel för att optimera inlagring av kol i marken. På så vis kan åkermarken göra samma nytta som skogen för att balansera klimatet.

Så kallad ekologisk odling strider mot dessa två huvudprinciper genom att främja extensiva brukningsformer som kräver större arealer och ger mindre inlagring av kol i marken.

Lunneryd hävdar helt riktigt att vi har gott om åkermark i Sverige, men det är ett uselt argument i en situation när vi i dag importerar hälften av vårt livsmedelsbehov. Vi behöver producera betydligt mer livsmedel i Sverige och göra det på ett sätt som är bra för klimatet och den biologiska mångfalden.

Själv köper jag av det skälet aldrig så kallade ”ekologiska livsmedel” (all odling bygger på ekologiska lagar). Det är närmast pinsamt att vi i ett land som hyllar vetenskap och beprövad erfarenhet sätter upp volymmål och använder samhällsmedel för att främja produktion som är kontraproduktiv ur klimatsynpunkt.

Torbjörn Wennebro,

Tavelsjö

LÄS MER: ”Eko i offentliga kök gynnar svensk hållbar matproduktion”LÄS MER: ”På tiden att vanliga svenska jordbrukare får upprättelse”

Relaterade artiklar

Till toppen