Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 14 juni 2017

"Bra besked om rötslammet"

Det kom ett välkommet besked från årets LRF-stämma. Slamspridning i det svenska jordbruket är inte längre självklar och frågan ska utredas och förhoppningsvis omprövas. Det skriver Gunnar Lindgren i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Det svenska jordbruket har många förtjänster, men just slammet passar inte in i denna bild. Vi som är kritiska till slamspridningen har stått kluvna inför att å ena sidan stödja det svenska jordbruket och å andra sidan skydda foster och barn.

Som allt fler i dag känner till har Livsmedelsverket visat att ammande kvinnor får cirka 35 procent av dioxiner från mjölk medan intaget från ”fet Östersjöfisk” – som man varnar för – är cirka 7 procent. Dioxiner avdunstar från slam och slamhögar och faller ned på all åkermark – också på mjölkgårdar. Samtidigt säger Livsmedelsverket att barns intag av dioxiner ska vara så litet som möjligt – här hjälper inga gränsvärden.

I nuvarande läge, där andra länder i Europa frångår slamspridningen, måste svenska jordbruket upphöra att sprida slam och inte hamna i rollen som ”sämst i klassen”. Man kommer därmed att behålla sin plats som en av Europas främsta livsmedelsproducenter och belönas av konsumenterna.

Gunnar Lindgren

Civilingenjör

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen