Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 16 juli 2018

C: ”Malmö Stad måste köpa svenskt kött till hösten”

Niels Paarup-Petersen, gruppledare för Centerpartiet i Malmö säger att Malmö stad bör upphandla kött som håller svensk standard och inte blint prioritera ekologiskt och Fair Trade före allt annat.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Istock/Mostphotos

Torkan har lett till exceptionella omständigheter för Sveriges lantbrukare. Stad och land är beroende av varandra och Malmö Stad bör nu handla kött som håller svensk standard. Även andra kommuner och landsting bör ta detta steg. Därigenom får svenska bönder en marknad som kan vara avgörande för att de överlever i dessa tuffa tider. Det är i allas intresse.

Våra bönder får i år skördar som är mindre än hälften av de normala. Det gör att det inte kommer finnas mat till djuren till vintern – och det som finns att köpa blir så dyrt att det inte är lönsamt. Därför kommer många djur, som skulle ha slaktats senare, redan slaktas under hösten. Det kommer leda till en stor prispress som hotar måste till konkurs. Alternativet är nödslakt. Det är förödande för den enskilda lantbrukaren, men även spill av naturens resurser.

Styret i Malmö har lyssnat på våra förslag om att kartlägga ytor att överlåta till betande djur. Men mer kan göras. Centerpartiet i Malmö har länge propagerat för att de livsmedel Malmö Stad köper in ska hålla svensk standard framför att fokusera enbart på ekologiskt. Just nu är det viktigare än någonsin att få till det skiftet. Det är avgörande för både miljö och det svenska lantbruket.

Svenskt lantbruk har de hårdaste reglerna för djurskydd i EU och använder minst antibiotika. Det måste vi stödja. Inte bara nu under torkan. Men det rödgröna styret har konsekvent prioriterat ekologi och Fair Trade före allt annat – trots att de positiva effekterna ofta är små eller tveksamma.

Det finns flera möjligheter i Lagen om offentlig upphandling för att göra extra inköp under speciella förutsättningar. Om det mest lämpliga är att göra inköp inom existerande upphandling, att använda lagstiftningen om synnerlig brådska, möjligheten att handla under normalt marknadsvärde eller någon annan väg får inköpsavdelningen på Malmö Stad värdera. Självklart ska alla som kan leverera enligt svensk standard få vara med, oavsett ursprungsland.

Niels Paarup-Petersen

Gruppledare, Centerpartiet i Malmö

LÄS OCKSÅ: Enorm uppslutning för Sveriges bönderLÄS MER: Flera matbutiker stoppar inköp av utländskt kött

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen