Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 4 juli 2021

Dags att gå från ord till handling, Oscarsson!

För att stoppa planerna att bygga Sveriges största fängelse på Sveriges bästa åkermark måste man gå från ord till handling, anser den ideella föreningen Fängelsefritt Trelleborg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ska vi förändra förutsättningarna för en framtid där vi lever upp till Sveriges livsmedelsstrategi likväl som de internationella och nationella miljömålen behöver vi också agera, skriver debattörerna.
Ska vi förändra förutsättningarna för en framtid där vi lever upp till Sveriges livsmedelsstrategi likväl som de internationella och nationella miljömålen behöver vi också agera, skriver debattörerna.

Vi i Fängelsefritt Trelleborg vill tacka Magnus Oscarsson, riksdagsledamot för KD, för hans svar i Land Lantbruk. Vi frågade honom om hur vi kan hjälpas åt för att stoppa planerna att bygga Sveriges största fängelse på Sveriges bästa åkermark som Kriminalvården och Trelleborgs ledande kommunpolitiker har tagit fram.

Oscarsson föreslår skärpningar i miljöbalken för att stärka och skydda åkermarken. På lång sikt är detta önskvärt, vi kan bara instämma. På kort sikt behövs ett mer intensivt arbete där alla som kan behöver agera utifrån sina förutsättningar.

Under hösten 2021 ska Trelleborgs kommun slutgiltigt ta beslutet om detaljplanen med syfte att godkänna ianspråktagandet av 50 hektar åkermark för ett bygge som kan förläggas på många andra platser, framför allt i ett regionalt perspektiv. Det finns ännu tid för att skapa ändrade förutsättningar i den kommunala politiska församlingen, men då behöver många goda krafter samverka.

Vi vill rikta oss direkt till Oscarsson, då du har unika möjligheter att agera:

• Plocka upp telefonen och bjud in dig själv till medlemsmöte med de lokala kristdemokraterna i Trelleborg. KD är del av det kommunala styret och står bakom planerna för etableringen på åkermarken. Om KD på kommunal nivå skulle ändra sin hållning ökar också chansen för en annan lokalisering och åkermarken kan bevaras.

• Prata med er partiledare, Ebba Busch (KD), som har gjort flera uttalanden kring behovet av att skyndsamt bygga fler fängelser, senast i vårens partiledardebatt i SVTs Agenda. Genom att bygga fängelset i exempelvis Kristianstad där det finns en färdig detaljplan kan bygget påbörjas redan i år och därmed stå färdigt flera år tidigare än i Trelleborg. Kristianstad erbjuder dessutom icke-brukbar mark för fängelset.

Vi uppmanar Oscarsson att inte missa denna chans – ta kontakterna internt i KD för att skapa press på Kriminalvården likväl som kommunpolitikerna. Det räcker inte med bra debattartiklar och framtida förändringar i lagstiftningen – ska vi förändra förutsättningarna för en framtid där vi lever upp till Sveriges livsmedelsstrategi likväl som de internationella och nationella miljömålen behöver vi också agera. Det är dags att gå från ord till handling.

Johan Nordahl, Emelie Lindsjö, Mari Flink, Ingemar Clementson, Magnus Andersson, Stefan Lindgren, Therese Eklund, Cecilia Andersson

Den ideella föreningen Fängelsefritt Trelleborg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen