Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 14 november 2017

”Djurrättsaktivister missbrukar yttrandefriheten”

Lantbrukare med familjer förföljs och trakasseras i hemmet på daglig basis, med hänvisning till demonstrationsrätten.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Tänk dig att du sent en lördagskväll får ett telefonsamtal från dina barn som är ensamma hemma. Som med skräck i rösten berättar att tre bilar med maskerade personer omringar hemmet och bankar på fönster och dörrar. Eller att en bild på ett skelett med ditt namn hängande i en hängsnara plötsligt läggs upp på Instagram.

FOTO: Lotta Bäckberg

Det är den vardag som en minkuppfödare i Halland nu lever i. Tyvärr är familjen inte ensam. Årligen hotas jägare, djuruppfödare, myndighetspersoner med flera i djurens namn.

I dag har djurrättsrelaterad brottslighet inte någon egen brottskod, vilket gör att det inte ens finns någon statistik över antalet anmälda brott. Det saknas därmed också samordning av brott som begås med åberopan av djurens rätt.

Sådana brott kategoriseras under rubriceringar som mordbrand eller olaga hot, men samordnas alltså inte även om kopplingen till djurrätt är uppenbar. För att få en bättre överblick av omfattningen bör Polisen införa och använda sig av en särskild brottskod för brott som bedöms ha koppling till djurrättsrelaterad brottslighet.

Lokalkännedom och lokal närvaro är viktigt för att människor och företagare ska känna trygghet, inte minst i samband med denna typ av brott som ofta pågår under en lång tid och även drabbar människor i de utsattas närhet. Det är därför viktigt att stärka den polisiära närvaron i hela landet, genom att skapa bättre förutsättningar för poliser att verka nära medborgarna.

En annan del rör systematiskt missbruk av yttrandefriheten. Lantbrukare med familjer förföljs och trakasseras i hemmet på daglig basis, med hänvisning till demonstrationsrätten. På denna punkt bör lagstiftningen ses över, så att det inte ska vara möjligt att under yttrandefrihetens och demonstrationsrättens flagg utöva systematisk förföljelse av enskilda. Hemfriden och rätten att demonstrera är båda viktiga och grundläggande rättigheter – de får inte hamna i konflikt med varandra.

Oavsett vad man tycker om kött, päls eller jakt så kan vi i ett demokratiskt samhälle inte acceptera hot och våld mot företagare som bedriver laglig verksamhet eller jägare som följer gällande jaktlagstiftning.

Därför måste det till ett kraftfullare politiskt agerande och fördömande av den här typen av brottslighet. Denna typ av hot och våld är ett samhälls- och demokratiproblem, inte ett problem för enskilda individer och företagare. Människor som ägnar sig åt laglig verksamhet ska aldrig behöva frukta för sitt liv och sin säkerhet!

Kristina Yngwe,

Riksdagsledamot Centerpartiet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen