Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 15 mars 2019

Eko eller ej är ett strategiskt val

Det finns olika anledningar till att man väljer att producera ekologiskt eller konventionellt, skriver ekomjölksbonden Anders Nilsson i ett debattsvar. Det är ett strategiskt val och bygger på ens egna övertygelser.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Valet att producera till exempel ekomjölk är strategiskt, menar debattören.
Valet att producera till exempel ekomjölk är strategiskt, menar debattören. FOTO: Jonatan Jacobson

Nyligen ondgjorde sig Kersti Linderholm och Stefan Gård i Land Lantbruk över den, enligt deras uppfattning, ”klimatosmarta” ekoodlingen. Stefan Gård har ofta talat om att svenskt jordbruk och speciellt mjölkproduktionen har för dålig lönsamhet, så när ett torkår som 2018 inträffar har man inga reserver.

Jag håller helt med om detta. Alla rådgivare talar också om att man ska producera vad marknaden, det vill säga kunder, handel och politiker efterfrågar – ekologiskt och närproducerat. Stefan Gård har föredragit närproducerat.

Gamla Värmlandsmejerier, som blev Milko, var först att förädla ekologiska mjölkprodukter bland annat till Coops Änglamark redan i slutet av 1980-talet. Därefter har det hetat att ett mejeri som saknar ekoprodukter i sin portfölj inte kommer in i butikerna med de konventionella produkterna. Därför har koncernledningarna aldrig försökt särredovisa den ekologiska affären.

Om man inte tar till sig de ekonomiska aspekterna, finns det andra frågor, som bekämpningsmedelsrester i sjöar, vattendrag och kanske allvarligast i grundvattnet.

Något som också oroar är påverkan på den biologiska mångfalden. Förutom vår planets uppvärmning, kommer larmrapporter om att insekterna minskar kraftigt i världen. Bekämpningsmedlens inverkan på dessa är en trolig faktor. Att slippa arbeta med bekämpningsmedel är också positivt ur arbetsmiljösynpunkt.

Slutligen, för många jordbrukare med sämre odlingsförhållande, det vill säga klimat och markbördighet, har den ekologiska odlingen varit en möjlighet att hålla åkrar kvar i odling liksom att kunna bibehålla betesmarker.

Man väljer olika produktionsmetoder beroende på det egna strategiska valet och ens egna övertygelser. Det viktiga för oss mjölk- och köttproducenter oavsett inriktning är att tala om att våra kor är fantastiska omvandlare av gräs till högvärdiga livsmedel.

Tillsammans ska vi arbeta för en minskad miljö och klimatpåverkan!

Anders Nilsson,

Ekomjölkproducent, Säffle

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen