Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 29 november 2018

”En hållbar livsmedelsförsörjning kräver djurhållning”

”Jonas Paulsson har nog inte förstått vad livsmedelsstrategin innebär”. Det skriver Kerstin Herbertsson i en debattreplik.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Johan Joelsson

Tanken är väl att vi så långt som möjligt ska vara självförsörjande på den åkerareal vi har innanför landets gränser, och därigenom ha kontroll över vår livsmedelsproduktion. Handel kan säkert vara bra i fredstid och utbudet stort så du kan välja vad du vill köpa. Men vad händer vid ett krigsutbrott och gränserna stängs? Eller om antibiotikaresistensen sprider sig?

Världens största problem i livsmedelsförsörjningen är brist på vatten och utarmade jordar och att näringsämnena ligger i havet, detta i sin tur är en följd av överbefolkning och urbanisering.

Att ha en hållbar livsmedelsproduktion är mycket viktigt då de flesta människor bor i städerna och därmed inte har någon möjlighet att få fram mat om importen av någon anledning upphör och det blir tomt i hyllorna.

Ska vi utnyttja den mark vi har i Sverige där vi för det mesta har tillfredställande tillgång på vatten, vilket inte är givet i stora delar av världen. Här är det mest näringsämnen som behöver tillföras, eftersom dessa försvinner med grödan som förs bort.

Att i detta läge ifrågasätta djurhållning är helt galet eftersom vi då måste importera ännu mer konstgödsel som anses så resurskrävande och miljöbelastande att en extra skatt diskuteras emellanåt. Konstgödsel är dessutom en ändlig resurs som efterhand kommer att ta slut.

En del har tankar om att vi ska köra ut stadens förgiftade gödsel på våra producerande arealer och på detta viset bli tvungna att konsumera läkemedelsrester, tungmetaller och kemikalier med mera.

Något som är minst lika viktigt som livsmedelsstrategin är att folk slutar lyssna på en liten skara människor som av fanatiska skäl vill ödelägga hela vår svenska livsmedelsproduktion.

Kerstin Herbertsson,

Mjölkbonde, Jämjö

LÄS MER: Paulsson: ”Bra att politikerna glömt bort livsmedelsstrategin”LÄS MER: Herbertsson: ”Har politikerna glömt livsmedelsstrategin?”

Relaterade artiklar

Till toppen