Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 13 februari 2015

Ett öre mer för mjölken

Visa uträkningarna innan ni sågar den frivilliga mjölkkronan, skriver Ingvar Karlsson i Växjö.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Centerpartiets utspel om en frivillig höjning av mjölken i butikerna med en krona får ett ljumt mottagande av ordföranden för Sveriges mjölkbönder i Land Lantbruk nummer 6. Avsikten är att, enligt centerpartiets förslag, hela höjningen ska tillfalla mjölkbönderna.

Men om en höjning med en krona inte skulle ge bonden mer än max ett öre mer för mjölken är det naturligtvis ett ganska meningslöst förslag.

Innan förslaget sågas vore det intressant att få del av ordföranden, Stefan Gårds, beräkningar. Lika intressant vore det att få del av Stefan Gårds alternativa förslag. Av kontakt med några mjölkbönder och artiklar i bland annat Land drar jag slutsatsen att mjölkbönderna är illa ute och förväntar sig att något görs.

Försvinner förutsättningarna för bonden att producera mjölk är hela lantbruksnäringen inom stora delar av landet i fara. Frågan berör således inte bara mjölkbönderna utan alla oss som värna om en levande landsbygd.

 

Ingvar Karlsson,

Växjö

Till toppen