Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 19 november 2017

EU-kontrollerna, ett ärende för Arbetsmiljöverket?

Vårt en gång så fria yrke är i dag omgärdat med regler och kontroller som torde sakna motstycke i de flesta branscher. Det skriver Arne Lindström i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Jag betvivlar att något har förändrat jordbrukaryrket såsom ”kontrollapparaten” har gjort. Vårt en gång så fria yrke är i dag omgärdat med regler och kontroller som torde sakna motstycke i de flesta branscher. Jag är inte ute efter de som utför kontrollerna och bara gör sitt jobb, utan det är själva systemet med sin inneboende attityd som är problemet.

Det är svårt att skapa tillväxt i en bransch, där det under lång tid bara är kontroller och regler som stått för tillväxten. Jag frågade halvt på skämt en myndighetsperson hur han såg på att en del av länsstyrelsen ger investeringsstöd samtidigt som en annan del skapar sådan olust med sina kontroller att företag slutar: ”Tror du att det går jämt upp?” Efter långt funderande kom svaret i dämpad ton: ” Mycket tveksamt…”

Jag var själv uttagen i en kontroll nyligen utan problem, och återigen – ingen kritik mot kontrollanten. Den mall av frågor som följdes gjorde mig däremot betänksam, för frågorna var på en nivå som framställde båda mig och den som frågade som varande mindre vetande. Om tanken var att säkerställa något led i en livsmedelskedja – varför dessa frågor?

Jag sökte därför upp en släkting som arbetar över hela världen med riskanalyser där kunderna främst är inom läkemedels- och livsmedelsbranschen. Vi gjorde då en riskanalys för det jag håller på med, med resultat att jag sedan undrar vad EU håller på med. Med en transparent riskanalys skulle också de kontroller som följer av den bli accepterade på ett helt annat sätt.

Det får inte vara som då jag tog upp en påstådd risk, där både jag och ansvarig myndighet kunde konstatera att det ”farliga” aldrig någonsin inträffat. Jag fick då kommentaren: ”Det har kanske aldrig hänt, men det kan ju hända i morgon”…

Jag har hört att det är så påfrestande att utföra dessa kontroller, så att det leder till att personalen måste sjukskriva sig. Jag kan förstå deras jobbiga situation, men jag är övertygad om att det är många gånger jobbigare att bli utsatt för kontrollerna än att utföra dem. Jag har till och med blivit uppringd av bönder som gråtande sagt att de övervägt att ta sig av daga på grund av hur de behandlats i kontrollsystemet utan att ha blivit dömda för något brott.

Då nu hela kontrollapparaten har blivit ett sådant arbetsplatsproblem för både myndighet och bönder, då förvånar det mig att inte också den risken tas på allvar. Det enda rimliga vore väl att myndigheten själv anmäler hela systemet som ett arbetsmiljöbrott?

Arne Lindström

Umeå

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen