Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 18 september 2019

”Flesta bönderna med fyrhjuling kan slappna av – kan inte förmånbeskattas”

De flesta bönder behöver inte oroa sig för att deras fyrhjuling ska förmånsbeskattas. De har nämligen en företagsform som inte gör det möjligt, skriver LRF Konsults skattechef.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 De flesta bönder behöver inte oroa sig för att deras fyrhjuling ska förmånsbeskattas, skriver LRF Konsults skattechef i en debattreplik.
De flesta bönder behöver inte oroa sig för att deras fyrhjuling ska förmånsbeskattas, skriver LRF Konsults skattechef i en debattreplik. FOTO: ISTOCK

Till övervägande del håller jag med författarna till debattartikeln i Land Lantbruk om att bönder med fyrhjuling hotas av en skattesmäll. Vad författarna dock nog inte vet är att de flesta bönder bedriver sin verksamhet som enskild näringsverksamhet.

I denna företagsform är det inte möjligt med sådan förmånsbeskattning som den som drabbat artikelns småföretagare. Då kan beskattning bara grundas på faktiskt privat utnyttjande, så kallad uttagsbeskattning, även om det kan vara svårt med bevisläget.

Jag har under lång tid arbetat med skattefrågor för småföretagare och det är ytterst få fall jag stött på med uttagsbeskattning för fyrhjulingar. Så de flesta bönder med fyrhjulingar kan slappna av.

Den som däremot bedriver sin näringsverksamhet via ett aktiebolag och låter sitt aktiebolag köpa en fyrhjuling riskerar däremot en beskattning utifrån endast möjligheten att kunna använda fyrhjulingen privat.

Det spelar ingen större roll om fyrhjulingen används i verksamheten eller inte, detta påverkar möjligen förmånsvärdet nedåt. Oavsett vilket blir småföretagaren förmånsbeskattad till mycket stora belopp.

Jag har drivit och driver många principfall om detta. I ett anskaffades en fyrhjuling för 109 000 kr och Skatteverket påförde ett förmånsvärde om 87 360 kronor per år utifrån en prislista för uthyrning av fyrhjulingar på Möja sommartid.

Målet ligger nu för avgörande i domstol, men vi har fått ned förmånsvärdet till i ett första steg 28 800 kronor och sedan till 6 000 kronor. I ett annat fall anskaffades fyrhjulingen för 81 000 kronor och här ville Skatteverket ha ett förmånsvärde om 180 600 kronor. Vi fick ned det till 20 000 kronor, men processen pågår även här.

Fråga var i båda fallenom fyrhjulingar som användes i näringsverksamheten och som inte fick framföras på allmän väg.

Antal fall med fyrhjulingar som ska förmånsbeskattas är i stark ökning. Småföretagaren är chanslös utan kompetent stöd.

Jag är också rädd för att Skatteverket ska flytta fram positionerna ytterligare och snart försöka få förmånsbeskattning av traktor och i princip all annan egendom i företaget, den har ju företagaren dispositionsrätt över. Men återigen, detta gäller de med aktiebolag.

Jag har skrivit artiklar i skattetidningar, initierat motioner i riksdagen och uppvaktat såväl Regeringskansliet som riksdagsmän i frågan. Det är nu dags att ta frågan på allvar och utreda den, är det rättssäkert med sådana skatteregler som vi nu har fått. Det tycker inte jag.

Urban Rydin,

Skattechef LRF Konsult

LÄS MER: ”Varför ska bönder med fyrhjuling förmånsbeskattas?”LÄS MER: Skattesmäll hotar bönder med fyrhjulingLÄS MER: Skatteverket: Så bedömer vi fyrhjulingar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen