Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 21 september 2017

”Gårdsförsäljning ger Sverige en bättre alkoholpolitik”

Gårdsförsäljning av alkohol är ett komplement i liten skala men viktig för vår utveckling. Det skriver sex småproducenter i ett gemensamt debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Mostphotos

Vi som arbetar med att producera alkoholhaltiga drycker på den svenska landsbygden och mindre orter är vana vid att jobba i motvind. Stödet kommer från dem som upptäckt vilka fina produkter som vi faktiskt kan framställa här i landet.

Från i stort sett ingenting har det på några decennier växt fram över 200 mindre bryggerier, närmare 50 vingårdar och nästan lika många destillerier. Knappast någon åtgärd skulle vara mer betydelsefull för vår fortsatta tillväxt än om Sverige, som sista land inom EU, skulle tillåta gårdsförsäljning.

Därför är det tråkigt när politiker förminskar frågan och avfärdar vår bransch med att den skadar folkhälsan och äventyrar den svenska restriktiva alkoholpolitiken.

En svensk gårdsförsäljning skulle bidra till en levande landsbygdsutveckling och entreprenörskap inom en ung och växande bransch med en utveckling som spirar. Redan i dag har det skapats hundratals jobb. Turister som kommer på besök till oss har svårt att förstår varför de inte kan få köpa med sig ens en flaska hem som minne.

Vi är för Systembolaget och anser att det gör en viktig uppgift, och vill gärna fortsätta att sälja våra produkter där. Gårdsförsäljning är ett komplement i liten skala men viktig för vår utveckling, även för att marknadsföra oss internationellt.

Vårt grannland Finland har haft gårdsförsäljning av fruktviner i många år, samtidigt som de har ett detaljhandelsmonopol. Finland kommer nu även att utvidga gårdsförsäljningen till hantverksöl, och den finska varianten har prövats i EU-domstolen. Gårdsförsäljning måste rimligen även vara möjligt för Sverige.

Tillverkarna av i stort sett alla varor som Systembolaget säljer på sina hyllor kan dra fördel av gårdsförsäljning i sina respektive hemländer. Det är vi svenska producenter som är diskriminerade eftersom vi är det enda EU-land som förbjuder det.

Vi kan som små producenter bara se på när stora kvantiteter alkohol förs in i Sverige bakvägen genom gränshandel, medan vi själva inte ens får sälja ens marginella kvantiteter från våra gårdar. Vi begär ingen särbehandling, bara schyst behandling.

Möjliggör vi gårdsförsäljning så får Sverige en landsbygdsvänlig, modernare och bättre alkoholpolitik. Och så får vår unga bransch nya förutsättningar att växa och skapa fler jobb!

Bengt-Johnny Johansson, Jämtlands vingård i Kälarne, Jämtland

Lena Jörgenson, Vingården i Klagshamn, Skåne

Björn Falkeström, Oppigårds Bryggeri AB i Hedemora, Dalarna

Eva Gustafsson, Håksgård Mörbylånga, Öland

Thomas Larsson, Box Destilleri AB i Bjärtrå, Ångermanland

Claes Wernerson, Qvänum Mat & Malt i Kvänum, VästergötlandLÄS MER: Fler startar bryggerier i Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen