Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 31 augusti 2017

"Goda nyheter: Nu vänds SAM-ansökan upp och ner"

I början av sommaren fattade jordbruksverket ett mycket glädjande beslut som vänder upp och ner på begreppen i SAM-ansökan. Det skriver Jan-Erik Andersson, konsult EU-bonden, i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Verket fastslår nämligen att den arealuppgift som verket tillhandahåller i normalfallet ska anses korrekt och att lita på för oss som söker stöd. Den som inte drabbats av sanktioner om återkrav på grund av ”arealfel” tidigare kanske inte hurrar högst men alla vi andra som kämpat med överklaganden i domstolarna borde verkligen glädjas åt verkets lappkast i frågan.

Som konsult har jag mött åtskilliga lantbrukare som i ren och skär förtvivlan frågat sig hur det bara är möjligt att resultatet av en arealkontroll det ena året saknat all relevans det påföljande året och därtill resulterar i sanktioner med återkrav. Ni som överklagat beslut om dessa återkrav har mötts av argumentet om att det är den som söker stöd som ansvarar för arealuppgiften, även om dessa är direkt hämtade från verkets egna uppgifter över konstaterade arealer.

Som skäl för 180-gradersmanövern anger verket unionsbestämmelser från 2013. Likalydande bestämmelser har dock varit i kraft långt tidigare men har av någon anledning inte tillämpats, i Sverige, förrän nu.

När nu verket äntligen börjar närma sig en korrekt tillämpning av unionsbestämmelser om fel som rör arealuppgifter som inte lantbrukaren rår över eller rimligen inte kunnat upptäckas har jag ett förslag till den avgående generaldirektören: Överlåt inte till din efterträdare ta ansvar för att städa upp den regelvidriga tillämpningen av unionsbestämmelserna kring systemet med tvärvillkor!

Ta ditt ansvar, Leif Denneberg, och inled omedelbart en översyn i syfte att sluta göra fel och börja göra rätt, även inom tvärvillkorens område.

Jan-Erik Andersson

Konsult EU-bonden, Bälinge

LÄS MER: Miljardböter sänker nivån på EU-stödenLÄS MER: Inför dröjsmålsränta åt båda håll

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen