Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 4 juni 2019

Håll naturen ren – plocka bort gamla elstängsel!

Skräp i naturen kan orsaka mycket skador. Djuren kan till exempel trassla in sig i slängda elstängsel eller skäras sönder av splitter från plåtburkar.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Skräp i naturen, såsom gamla elstängsel som ingen tagit bort, kan orsaka mycket skador, skriver debattörerna.
Skräp i naturen, såsom gamla elstängsel som ingen tagit bort, kan orsaka mycket skador, skriver debattörerna. FOTO: Mostphotos

Varför slänger man sopor ute i naturen? Varför kan man inte behålla snabbmatsbrickor, papper, burkar, plastmuggar och liknande i bilen tills man kommer till en papperskorg eller soptunna istället för att slänga ut det genom ett bilfönster? Problemet har funnits i många år, men ändå ligger det mängder med sopor utmed trafikerade vägar.

Kan någon som slänger på detta viset ge en rimlig förklaring till varför man gör det? En del burkar hamnar på åkrar där man skördar foder till djuren. När maskinen gått fram och slagit ner gräset som ska bli foder, så blir burkar sönderslagna i flisor som sen korna kan få ner i magen när de äter. Metallbitarna fastnar i kons mage och det brukar sluta med att kon mår väldigt dåligt och dör. Varför måste vissa personer orsaka ett djurs lidande på det sättet?

I andra sammanhang kan man se att gamla taggtrådsstängsel som inte används längre, får stå kvar, och stängselstolparna ruttnar och går av och tråden hamnar på marken, delvis igenväxt av gräs. Om vilda djur passerar kan de fastna i det och skada sig illa. Även människor som är ute i markerna kan göra det. Tråden är ofta väldigt stark och går inte av.

Elstängsel som inte används kan också ställa till problem på samma vis. Exempelvis kan råbockar med sina horn trassla in sig i elstängslet och bli fast. Dessa gamla stängsel är sopor och ska inte vara kvar ute i naturen.

Låt oss hjälpas åt att föra dialogen ”Håll Sverige rent”, så att fler förstår hur viktigt det är att inte låta soporna hamna utmed vägar och ute i vår vackra svenska natur!

Barbro Winge,

Marie Tover,

Åseda LRF-styrelse

Relaterade artiklar

Till toppen