Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 3 december 2009

Hultström exklusivt för Land Lantbruk

Ingen har undgått veckans uppståndelse kring grisarna. Djurrättsalliansen har arbetat i 2 år med 30 personer och på natten filmat verksamheten hos hundratalet grisföretagare inklusive mina företag. Deras strategi att svartmåla branschen har lyckats till 100 procent. Deras mål är att få oss alla till vegetarianer. Media blev deras informationskanal.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Det går att kritisera både Djurrättsalliansen och även media för deras agerande men faktum kvarstår – bilderna på grisarna talar sitt tydliga språk. Den hantering av grisar som bilderna visar är oacceptabel i konsumenternas ögon.

Jag, som en av de mest publika företrädarna för branschen har fått symbolisera detta och under veckan fick jag stå till svars för alla bilderna på alla gårdarna. Nu har jag avgått och tänker ta fullt ansvar för de bilder som hör till mig. Polisutredningen får nu visa vilka bilder som tillhör vilka gårdar och ingen är dömd förrän tingsrätten gjort sitt.

Bilderna rullades upp på tisdagsmorgonen och redan kl 09.00 samma dag hade vi djurhälsoveterinärer och därefter, Länsstyrelsen och sist Scan på plats som inspekterade gården 2 ggr. Alla sade ok men med några randanmärkningar. Anklagelserna har chockat och skakat om inte bara mig och min familj utan även min personal. Jag accepterar lika lite som någon annan det jag såg på bilderna och jag gör nu tillsammans med mina anställda en total genomgång av verksamheten – i stort som smått. Det får inte hända igen!
Det är nyttigt att bli omskakad. Jag har sällan sett mina anställda så beslutsamma och vi har nu gått igenom alla rutiner tillsammans med djurhälsoveterinären igen utifrån de protokoll och det som hänt. Vi kan bli bättre och vi ska bli bättre. Samma arbete pågår nu på Fors Säteri där både Scan och Djurhälsovården kontrollerat allt. Vi väntar ivrigt på Länsstyrelsen.

Djurskyddslagen är bra, jag har själv tagit aktiv del i dess utveckling. De utökade ambitionerna näringen har satt upp är också bra och vi får inte släppa på vårt mål att leva upp till dem till procent. Vi har stora besättningar för att möta kundernas krav på både kvalitet och pris och nästan undantagslöst går det bra – men det sker misstag och det måste finnas någon realism i vilka krav man ställer på oss. Mina, liksom andra svenska gårdar har en mycket hög kvalitet på djuruppfödningen och i framtiden kommer vi att bli ännu bättre. För att återställa förtroendet krävs att vi inte bara följer regelverken – vi måste kunna visa det. Efter många år i branschen förändrar denna händelse inte mina åsikter – jag kommer att fortsätta kämpa för den svenska primärproduktionen.

Lars Hultström, fd

Till toppen