Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 11 april 2014

Ica beter sig som en hallick - bönderna är värda bättre

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Och självklart ska en aktör som Ica inte enbart erbjuda kött från svenska producenter även om marknaden nu verkligen efterfrågar det. Men betyder det att man ska kunna sälja olagligt tillverkat kött i strid med EU: s regelverk och EU-medborgarnas syn på djurskydd? Kan ICA därmed agera likt en hallick och livnära sig på att sälja kött från grisuppfödare som bryter mot lagen? Ja – det är vad Icas VD Per Strömberg säger! En sådan hallickmentalitet verkar inte bekymra vare sig honom eller Icas ägare!

Per Strömberg försöker i intervjun dessutom lura läsaren genom att påstå att de producenter man köper från följer EU-reglerna. Han påstår att svanskupering är tillåten i EU. Men svanskupering kan bara göras undantagsvis och representanter för de danska grisproducenterna har ju själva i såväl svensk som dansk TV erkänt att de bryter mot EU-direktivet! EU-kommissionen anser att de bryter mot EU-direktivet. Så Per Strömberg står rätt ensam om att påstå att det är lagligt. Att det skulle spela någon roll hur mycket av svansen som kuperas är något som Ica själva har hittat på och som man tydligen tycker är viktigt men som inte har någon som helst bäring på vetenskap eller regelverk.

Icas VD tycker att politikerna ska göra mer för att få ordning på frågan om konkurrensneutralitet och vår minister tycker att konsumenterna genom sitt matval ska rösta på redan existerande EU-regler varje gång de köper en korv. Båda verkar tycka att någon annan ska lösa problemet. Svenska grisproducenter är förtjänta av bättre och mer ansvarsfulla handlare och politiker än så!

 

Bo Algers

Professor i husdjurshygien, SLU

Till toppen