Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 30 augusti 2018

Inga långsiktiga satsningar på lantbruket

Torkan bidrar förstås till katastrofläget, men det beror i första hand på att lantbruket har nedprioriterats sedan lång tid tillbaka, skriver debattören.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Enklare regler och flexiblare bedömningar från myndigheter skulle innebära en större trygghet, skriver debattören.
Enklare regler och flexiblare bedömningar från myndigheter skulle innebära en större trygghet, skriver debattören. FOTO: Mostphots

Den senaste tiden har vi kunnat följa hur regeringen och Allianspartierna utsett sig själva till svenska lantbrukares allra bästa vänner. På presskonferenser eller poserandes på bild hos någon enskild lantbrukare har de vitt och brett lovat resurser, samt presenterat förslag som ska vara till gagn för vår svenska lantbruksnäring.

Man ska dock vara medveten om att det inte alls handlar om några långsiktiga satsningar, istället är endast så kallade ”krispaket” som utlovas. Svenskt lantbruk har drabbats hårt av den omfattande torkan, stora ekonomiska förluster är att vänta. Detta inom en näring som under mycket lång tid verkat under svåra konkurrensvillkor och med låg eller obefintlig lönsamhet.

Inte förrän en omfattande kris drabbar lantbruket väljer de partier som suttit i regeringsställning under de senaste mandatperioderna att agera. Torkan bidrar förstås, men katastrofläget beror i första hand på att lantbruket har nedprioriterats sedan lång tid tillbaka. De politiker som nu lovar att agera har konsekvent försämrat villkoren för lantbruket. Höga skatter och omfattande byråkrati har blivit lantbrukarnas vardag.

Med en Sverigedemokratisk politik hade lantbruksföretagen haft en högre likviditet och en bättre konkurrenskraft, en förutsättning för att klara ett ogynnsamt år. Lantbrukare, om några, vet att vädret skiftar och man tar höjd för ett dåligt år. Men då måste grundförutsättningarna finnas.

Sverigedemokraterna vill sänka den byråkratiska arbetsbörda som lantbrukare ägnar allt för mycket av sin dyrbara tid åt. Enklare regler och flexiblare bedömningar från myndigheter skulle innebära en större trygghet. Vi anser också att skatten på diesel för jord- och skogsbruksändamål behöver sänkas till dansk nivå, alltså 7 öre per liter.

Just nu överväger många lantbrukare att lägga ned sina livsverk, det borde vara en väckarklocka. Men partier som endast uttalar sig kring lantbrukets villkor när det är kris borde inte vara värda ett fortsatt förtroende.

Vi i Sverigedemokraterna vill lyfta fram landsbygdens och lantbrukets villkor. Det handlar om att se till hela landet när det gäller att forma en politik för en levande och livskraftig landsbygd. På riktigt.

Mattias Åberg (SD)

Riksdagskandidat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen