Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 23 augusti 2017

"Ingen vattenbrist om vi lär oss ta vara på vattnet"

På grund av de låga grundvattennivåerna på många håll påstås det allt oftare att vi lider av vattenbrist. Det är inte sant. I själva verket har vi tillgång till mycket mer vatten än vi förbrukar. Det skriver Sören Larsson i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Kerstin Davidson kommenterar i en ledare på ett klokt sätt de osakliga påståenden om jordbrukets och djurhållningens betydelse för vattentillgången i landet som stod att läsa på Dagens Nyheters ledarsida för en tid sedan.

På grund av de låga grundvattennivåerna på många håll påstås det allt oftare att vi lider av vattenbrist. Det är inte sant. I själva verket har vi tillgång till mycket mer vatten än vi förbrukar.

På Storsudret, som består av de fem sydligaste socknarna på Gotland, är årsnederbörden cirka 500 millimeter. Det betyder att drygt 70 miljoner kubikmeter vatten faller över Storsudret. En stor del avdunstar och kvar blir cirka 25 miljoner kubikmeter. Hushållen, inklusive sommarboenden och turister, samt jordbruken med sina djur, konsumerar totalt två till tre hundra tusen kubikmeter per år. Alltså cirka en procent av allt regnvatten som blir kvar efter avdunstning. Av återstoden når en del, oklart hur mycket, grundvattnet, men alldeles för mycket rinner helt oanvänt ut i Östersjön genom diken och bäckar.

Den ideella föreningen Forum Östersjön, med säte på Storsudret, driver nu tillsammans med Svenska Miljöinstitutet IVL ett projekt som syftar till att göra Storsudret självförsörjande på vatten. Detta ska bland annat ske genom insamling och magasinering av regnvattnet och genom att se till att mer regnvatten når grundvattnet.

På Östergarnslandet på Gotland får 270 hushåll sitt vatten från Östersjön efter avsaltning. Nu har nästa steg inletts som innebär att vattnet från dessa 270 hushåll ska passera en enkel och kostnadseffektiv reningsanläggning och sedan kommer det att magasineras och användas inom jordbruks- och trädgårdsnäringarna för bevattning. Vattnet kommer alltså att användas två gånger innan det letar sig ner till grundvattnet eller rinner tillbaka ut i Östersjön.

På många håll i landet blir det också allt vanligare att man magasinerar regnvattnet som kommer genom stuprören. Det rör sig ofta om ansenliga mängder och innebär att de som har omfattande trädgårdsodlingar slipper använda grundvatten för bevattning. Det finns också exempel på välfungerande, enkla sandfilter som renar regnvatten till dricksvattenkvalitet. Det finns också andra åtgärder som påverkar grundvattennivåerna, till exempel våtmarker. Till detta kommer slutligen att vi har mycket gott om insjöar i Sverige. Alltså. Det är ingen brist på vatten, men vi är dåliga att ta vara på det.

Sören Larsson

Stockholm

LÄS MER: Haltande jämförelse om vatten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen