Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 3 december 2018

KD: ”Öka stödet till torkdrabbade”

Kristdemokraterna föreslår i sitt budgetförslag att stödet till torkdrabbade lantbrukare ökas på, skriver riksdagsledamoten Magnus Oscarsson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Magnus Oscarsson (KD) berättar att partiet vill höja stödet till torkdrabbade lantbrukare i sitt budgetförslag.
Magnus Oscarsson (KD) berättar att partiet vill höja stödet till torkdrabbade lantbrukare i sitt budgetförslag. FOTO: Åke Karlsson

Efter sommarens torka kan vi nu se dess ekonomiska effekter. Kostnaderna uppgår till 10 miljarder kronor, men med stor sannolikhet kommer det kosta mer. Många lantbrukare jag talat med är oroade över om fodret kommer räcka under vintern, det är mycket bekymmersamt.

Extra stöd

KD föreslår ett stödpaket på 670 miljoner kronor efter det förslag som Jordbruksverket utarbetat. Vi för också fram verkets förslag om att tillföra 90 miljoner kronor i ett extra stöd till produktionen av ägg, fågel och frilandsgrönsaker.

Vi föreslår dessutom att staten ska betala ränta på försenade EU-ersättningar. Detta eftersom de exceptionellt långa förseningarna i kombination med torkan inneburit att en särskilt svår likviditetsbrist uppstått.

Utebliven ersättning

Det är oacceptabelt att många lantbrukare fortfarande inte fått sina EU-ersättningar utbetalda från 2015, 2016 och 2017. Det är illa att staten inte kan uppfylla sina åtaganden när samma stat kräver att bonden ska uppfylla sina. Om lantbrukaren gör det minsta fel kan det få dyrbara konsekvenser i form av sanktionsavgifter och uteblivna ersättningar. Men om staten inte håller sina löften räcker det att skylla på databekymmer. Det är skandal.

Att stärka konkurrenskraften och höja lönsamheten inom jordbruket är en absolut nödvändighet. Därför behövs det en generell jordbruksvänlig politik för att stärka svensk livsmedelsproduktion. Budgetförslag från KD innehåller ett flertal förslag som syftar till att öka lönsamheten för svenskt jordbruk.

Sänkt dieselskatt

Bland annat vill vi i KD sänka dieselskatten med 1,50 kronor litern. Vi vill också minska regelkrånglet, främja export av svenska livsmedel och skärpa kraven vid offentlig upphandling.

Dessutom lägger vi extra pengar i vår budget på att minska vildsvinstammen. Idag kostar vildsvinen det svenska lantbruket 1,5 miljarder kronor. Här måste krafttag göras för att få till en förändring.

Vi vill också att äganderätten stärks så att igen markägare ska vara osäker på vad som gäller för ett fortsatt långsiktigt brukande och ägande av sin egen mark.

Magnus Oscarsson (KD),

Riksdagsledamot, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet

LÄS MER: Så fördelas krisstödet mellan djurslagen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen