Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 23 augusti 2019

KD: ”Vildsvinsstammen måste minska”

Vildsvinsstammen måste minskas, anser Kristdemokraterna, och föreslår därför kraftfulla åtgärder, som exempel reglerad utfordring och användning av drönare vid jakt.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Mostphotos

Vildsvinens antal har vuxit utom kontroll. Lantbrukare, villaägare och trafikanter känner konsekvenserna i allt större utsträckning. På flera håll på den svenska landsbygden har vildsvinens närvaro nått det olidligas gräns.

Vildsvinstammen har en tillväxt på omkring 30 procent per år, vilket innebär att antalet fördubblas vart tredje år. Det innebär att antal vildsvin kommer att vara över 1 miljon bara på några få år.

Enligt en beräkning från SLU uppgår kostnaderna för skadorna i jordbruket till över en miljard kronor årligen. Därtill kommer skador på skogsbruket, uppbökade villatomter och i trafiken.

Kristdemokraterna föreslår att det genast vidtas flera kraftfulla åtgärder för att minska vildsvinsstammen.

Ohämmad stödutfodring, ibland med tonvis av exempelvis sockerbetor på samma plats, betraktas som en av de bidragande faktorerna till vildsvinsstammens ökning. Vi vill därför i lag reglera utfodringen.

Vildsvinspopulationen måste begränsas genom ökad jakt. Jakten begränsas idag av att det är svårt att sälja köttet. Vi vill därför att det ska vara möjligt för jägare att sälja kött från vildsvin direkt till konsumenter eller en lokal butik eller restaurang. Det ska alltid vara krav på att köttet ska genomgå trikintest och att det skall vara tydligt spårbart varifrån viltet kommer.

Vi föreslår också att staten ska bjuda på den avgiften. I samband med det vill vi också att jägarorganisationerna ska få extra pengar för utbildning för jägare. Vi vill också att jägare ska kunna sälja viltkött för ett belopp upp till 45 000 kronor per år skattefritt.

Drönare med kameror skulle kunna bli ett effektivt hjälpmedel i jakten. Idag är detta förbjudet. Vi föreslår att jaktförordningen ändras så att det blir tillåtet att använda drönare vid vildsvinsjakt.

Vi bedömer också att det behövs ekonomiska incitament för att öka skjutningen. Vi föreslår därför att länsstyrelserna ska sätta upp mål för antalet vildsvin som ska skjutas i vart och ett av de hårdast drabbade länen. Siffrorna ska sedan brytas ned på varje viltvårdsområde.

De jaktlag som uppfyller sin kvot ska få dela på en statlig summa pengar, som ska fördelas via jägarorganisationerna. Vi tänker oss att detta är aktuellt för de sex-sju mest vildsvindrabbade länen i landet.

I dagsläget finns möjlighet att söka stöd för att stängsla in hagar till skydd mot rovdjur. Motsvarande stöd för att stängsla odlingar mot klövvilt finns inte. I och med det krisläge som nu råder gällande vildsvinen så vill vi att det ska finnas möjlighet att söka ett statligt stöd för stängsling av grödor i sådana län där vildsvinstrycket är särskilt hårt. Även inköp av fällor ska kunna få bidrag.

Vildsvinen är inte det enda viltet som skapar orimliga bekymmer. Betydande skador orsakas av djur som dovhjort, kronhjort, gäss och varg. Vi ser därför behovet av att se över jaktreglerna för fler arter. En statlig snabbutredning bör därför tillsättas för att ge förslag på hur jakten på överetablerade viltarter kan utökas.

Andreas Carlson,

KD, gruppledare och vice ordförande i justitieutskottet

Magnus Oscarsson,

KD, landsbygdspolitisk talesperson

LÄS MER: Jägare sköt kor av misstag – trodde det var vildsvin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen