Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 30 januari 2021

Krångla inte till gårdsförsäljningen

Direktiven för utredningen om gårdsförsäljning av alkohol är problemorienterade och begränsningar verkar vara viktiga. Men svenska vinodlare vill inte att utredningen krånglas till.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Krångla inte till gårdsförsäljningen, vädjar svenska odlare till utredaren.
Krångla inte till gårdsförsäljningen, vädjar svenska odlare till utredaren. FOTO: Håks gård

Regeringen har efter tillkännagivande av riksdagen tillsatt en utredning angående gårdsförsäljning av alkohol, bland annat vin. Direktiven är problemorienterade, sannolikt ett resultat av den politiska kontext de är formulerade inom. Begränsningar synes vara viktiga i uppdragets redovisning, december 2021. Ett tidsspann som är föredömligt kort.

Några bryggare önskar att ytterligare ”frågor” utreds såsom definitioner som land/stad, gårdsförsäljning och hantverksmässig produktion tas upp. För vinodlare är det okomplicerat, vi odlar våra druvor på vår vinmark, skördar dem en gång per år och fermenterar till vin som vi säljer från våra skattelager. Allt nogsamt reglerat av svensk lag och förordningar samt EU-förordningar. Av naturliga skäl är majoriteten av de svenska vingårdarna belägna på landsbygden och även om några få finns inom stadsplanerat område, orsakar heller detta inga svårigheter. Internationellt sett är storleken på våra vingårdar i Sverige liten. Med de små produktionsvolymerna av vin det rör sig om är hantverksmässigheten en självklarhet.

En fråga som vi med förvåning ser vill utredas är att Systembolaget ABs tillfälliga, lokala och småskaliga sortiment fortsättningsvis ska kombineras med gårdsförsäljning. En så självklar förändring som att Sverige som sista land i Europa ska införa gårdsförsäljning kan inte på något sätt förändra Systembolaget ABs nuvarande sortimentkategorier, det säkerställs enkelt i ägardirektiven till Systembolaget AB när gårdsförsäljning införs.

Nyligen presenterades en opinionsundersökning gjord av Axiom Insight på uppdrag av LRF Lokal Mat & Dryck, Föreningen Svenskt Vin och Sveriges Producenter av Alkoholdryck. Runt 1000 tillfrågade fick svara på frågor om gårdsförsäljning. Undersökningen visade att åtta av tio svenskar är positiva till gårdsförsäljning av alkohol. Endast en av tio tillfrågade är emot. De främsta motiven är att man vill stödja lokala företag och att köpa lokalt och närproducerat. Vilket visar att det finns en mogen förståelse bland konsumenter att ge oss vinproducenter möjlighet att konstruktivt utveckla vår kärnverksamhet, vinproduktion. Kringaktiviteter som möjligen kan ge extra inkomst som upplevelser, lärande och souvenirer är för de tillfrågade av en mindre betydelse, till trots att fokus i debatten legat just på detta.

I vetenskapliga sammanhang finns ett begrepp kallat ”occam’s racor” eller fritt översatt krångla inte till saker i onödan. Låt detta gälla även utredningen om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Staffan Lake, vinbonde, Snårestad vingård

Ronny Persson, grundare av Åhus Vingård, styrelseledamot i Svenskt Vin

LÄS MER: Ta svenskt vin på allvarLÄS MER: ”Det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen