Lagen ska inte kunna drabba retroaktivt
Det är fullständigt orimligt att miljöbalkens tolkning kan leda till att enskilda vattenkraftverk med gällande tillstånd över en natt blir olagliga. Det skriver Bertil Forsberg i ett debattsvar.
Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
I svar på min tidigare debattartikel i Land Lantbruk, känner sig Christer Borg personligt angripen och så även föreningen Älvräddarna som han som ordförande företräder. Den typen av reaktion är ganska vanlig, när förmågan till insikt är starkt beskuren av bristande vidsyn och konsekvensanalys av det man framfört.
Spelar viktig roll
Att som ordförande Borg på offentligt forum utmåla hundratals småföretagare som museala och oönskade näringsidkare är synnerligen anmärkningsvärt och i grunden kränkande. Inte minst i en tid när hela samhället står inför en historisk omställning till 100 procent förnybar energianvändning. Här spelar den lokala vattenkraften en fortsatt viktig roll. En fortsättning på hundratals år som energiproducent till gagn för samhället.
LÄS MER: Strömmande vatten det bästa för landsbygden
Frågan om vattenkraften, äganderätten och miljöbalken går inte juridiskt ihop. Det är fullständigt orimligt att miljöbalkens tolkning kan leda till att enskilda vattenkraftverk med gällande tillstånd över en natt blir olagliga. Ingen lagstiftning, hur ambitiös den än är, ska kunna drabba tillståndshavare retroaktivt.
Inte rättsäkert
Att kraftverksägare som har gjort stora ekonomiska och ofta personligt omfattande åtaganden, genom orimlig tolkning av miljöbalken i slutändan och med samhällets stöd, drabbas av våldsamma ekonomiska förluster – det är inte rättsäkert. Varje person och företag i det här landet måste kunna lita på att stora investeringar inte äventyras av en okänslig och farlig tolkning av lagar och förordningar i framtiden.
Ordförande Borg vågar inte se den fulla konsekvensen av sitt agerande för den enskilde och samhället. När jag tar upp mitt lokala samhälle och konsekvenserna om fyra kraftverk ska rivas, viftar han bort det med brist på kunskap om just detta samhälle och levande landsbygd. Här har bygden och kommunstyrelsen i Sunne ställt sig helt på kraftverksägarnas sida. Alla dessa människor och politiska företrädare har insikt och förstånd att tydligt ta ställning för vikten av att försvara äganderätten och de mycket positiva miljöer som vattenkraften skapat i vår bygd. Dessa förutsättningar råder på många platser och måste vägas in i modern lagstiftning.
Bertil Forsberg
Västra Ämtervik, Värmland
LÄS MER: Älvräddarna – landsbygdens fiende
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.