Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 19 oktober 2017

"Lagförslag om vatten avfolkar landsbygden"

För ett framgångsrikt landsbygdsföretag betyder lagförslaget mindre arbetstillfällen och uppsägning av personal, skriver Krister Karlsson, VD för IETV, i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

IETV är med 35 anställda i Gällstad helt beroende av småskalig vattenkraft. Företaget levererar kontrollutrustningar, elsystem till hela branschen, från de mindre till de större elproducenterna.

Ett nytt lagförslag finns gällande en anpassning småskalig vattenkraft till nya EU-regler, vattendirektivet. Dessa nya reglerverk har tolkats av våra miljömyndigheter och i Sverige fått en helt annan innebörd än den som var meningen. I andra delar av EU handlar vattendirektivet om vattenkvalitet, rent vatten. Vattenkraftverk smutsar inte ner utan är en av våra viktigaste förnybara energikällor.

Lagförslaget förespråkar en sådan höjning av villkoren för att få förnyat verksamhetstillstånd så att merparten av våra småskaliga vattenkraftverk ska rivas ut, till förmån för en regeltolkning.

Fungerande teknik och metoder för till exempel fiskvandring finns, och pengar skulle kunna finnas i en fond som branschen själv finansierar.

För ett framgångsrikt landsbygdsföretag betyder lagförslaget mindre arbetstillfällen och uppsägning av personal när vattenkraftskunderna försvinner. Lagförslaget avfolkar ytterligare vår landsbygd.

Svensk miljöpolitik betyder att alla bor och jobbar i staden och att landsbygden är ett naturreservat.

Krister Karlsson, vd, IETV

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen