Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 11 december 2009

Låt stå eller sälj rotpost!

"Nu finns tillfälle för dem som har skog kvar att visa var makten finns", skriver Mauritz Jonsson i Rottne och han uppmanar skogsägare att sälja skog på rot för att få bättre betalt.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

”Mickel, Du en gås har stulit, tag den genast fram, annars kommer arge jägarn och Du står med skam”.

Denna gamla barnramsa kan mycket väl associeras till det läge de virkesköpande industrierna i dag står inför. Ingen nu levande skogsbrukare har väl glömt hur de efter stormen Gudrun fick sponsra industrierna med miljardbelopp. Nu finns tillfälle för dem som har skog kvar att visa var makten finns.

Industrin bör efter sina goda år nu återgälda en del av det kapital de så oförskyllt tillskansade sig efter stormarna.

Oförglömligt är hur skogsägarrörelsen och industrierna kastade sig över nya industrisatsningar och premieringar med bonsusar till VDar, styrelser och tjänstemän i koncernledningar med flera.

Alla löften om slutreglering efter Gudrun blåste i stället bort. I dagens virkesbristsituation lär väl tanken att ”så skulle vi aldrig gjort” dyka upp. Men sent ska syndare vakna.

Jag har några råd till er som tänker sälja virke den närmaste tiden. För det första är ränteläget sådant att skogens tillväxt, om den får stå kvar, är bästa kapitalplaceringen.

För det andra, vill ni sälja skog så välj det gamla beprövade sättet med rotpostförsäljning. Fördelarna är många, du slipper bland annat röran med leverensvirkets och avverkningsuppdragens olika måttenheter och virrvarret av olika priskorrigeringar. Du kan lugnt bevaka de olika aktörernas kamp om din råvara.

En stämplad och uppräknad rotpost ger ett klart besked om volym, utbyte med mera och det är enkelt att jämföra med de andra säljformerna.
Här ska jag beskriva ett exempel på en avslutad rotpostaffär i november 2009 som gav betydligt bättre betalt än de officiella prislistorna för leveransvirke/avverkningsuppdrag. Rotposten i exemplet var på exakt 1000 m3 sk och betalningen blev 440 000 kronor kontant. Timmerandelen var 75 procent, resten massaved. Jag vet också att avverkningskostnaden blev 70 kronor per m3 sk.

Observera att detta gäller i skogskubikmeter. Räknar man om det till de vanliga måtten, toppmätt för timmer och fastkubik under bark för massaved, så blev det genomsnittliga resultatet 849 kronor per kubikmeter toppmätt, m3 to, och 348 kr per fastkubikmeter under bark, m3 fub, innan avverkningskostnaden dragits bort.

Jämför gärna de kubikmeterpriserna med de som din köpare erbjuder så ser du att det finns mer pengar att hämta!

MAURITZ JONSSON
Åby, Rottne

Till toppen