Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 15 september 2016

Lita på Sveriges bönder 

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren skriver att de svenska lagkraven kring livsmedelsproduktionen kan ge mer betalt. Ja, det stämmer att det kan ge mer betalt men det är inte någon säker garanti. Skriver Helena Jonsson, förbundsordförande i LRF.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Skörd av höstkorn öster Ystad 2016.
Skörd av höstkorn öster Ystad 2016. FOTO: Torbjörn Esping, fri publicering

Det går att hitta bevis både för att det ger en merbetalning och för att bonden får ta hela kostnaden ur sin lönsamhet – med kraftigt minskad produktion som följd. Det är inte heller en garanti för att konsumenterna ska kunna hitta de svenska produkter de söker när den internationella konkurrenskraften glöms bort. Avgörande för merbetalningen och lönsamheten är inte lagstiftningen i sig, utan tillgång och efterfrågan, handelns ställningstagande och inte minst konsumenternas preferenser. Logiken är olika i olika branscher och över tid.

LRF vill komma vidare och utveckla svenskt jordbruk. Vi är övertygade om att med det ökade intresset och betalningsviljan från en allt större grupp konsumenter som vill köpa mat med tydliga mervärden så går det snabbare och blir bättre om marknaden får driva på nya mervärden, än den mer långsamma, gammalmodiga och ofta stelbenta lagstiftningsvägen. 

LRF förespråkar ett ökat ansvar för branschen att leverera det konsumenterna vill ha. Svenska konsumenter och politiker behöver lita på att svenska bönder kan och vill göra detta. Litar man inte på svenska bönder kan jag förstå att kraven på svensk detaljlagstiftning kvarstår. Det vore sorgligt om det vore så.

Helena Jonsson

Förbundsordförande i LRF

 

LÄS MER: Lagkraven kan ge mer betalt

Till toppen