Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 7 maj 2019

Maten ska vara sund och säker – det måste vi kunna lita på

Vi måste kunna lita på att den mat vi ställer på bordet är sund och säker. Samma regler för djurhållning, produktion, export och import ska gälla i hela unionen, skriver Centerns kandidater i EU-valet.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Fredrick Federley, C, Europaparlamentariker och förstanamn till EU-valet.
Fredrick Federley, C, Europaparlamentariker och förstanamn till EU-valet. FOTO: Centerpartiet

EU är mer relevant i dag än på mycket länge. Vi behöver ett EU byggt på samarbete, samförstånd och frihet för att till fullo kunna utnyttja de fördelar unionen ger. Genom att arbeta tillsammans inom EU visar det en styrka och genom det kan vi vara ett föredöme för resten av världen. Vi ska vara ledande på de fronter där vi kan och vi ska föregå med gott exempel, sätta ribban och hållbarhet ska genomsyra hela vårt arbetssätt och tänk.

Ett av ämnena som vi måste ha ett tydligare samarbete kring är maten. Maten vi ställer på bordet måste man kunna lita på att den är sund och säker. Samma regler för djurhållning, produktion, export och import ska gälla i hela unionen. Det ska vara lika tryggt att beställa en entrecote i Polen som i Danmark och vi vill se Sveriges tuffa lagar som standard inom EU. På detta sätt ger det inte bara våra invånare en trygghet utan vi ger även producenterna en mer jämlik chans konkurrensmässigt. Det är inte rimligt att låta kvantitet gå före kvalitet när det handlar om maten vi ställer på bordet. Sverige är ett föredöme inom livsmedelsproduktionen och vi ska bana väg för ett lika gott arbete inom hela EU. Med en hållbar och trygg matproduktion där lika produktionsvillkor gäller för alla näringsidkare ger vi våra producenter en rättvis chans till konkurrens.

Det är otroligt viktigt att stärka den europeiska matproduktionen och ge exportörer till unionen samma tuffa krav som våra medlemsländer har. Först då har vi på riktigt jämna konkurrensvillkor som dessutom säkerställer kvaliteten på vår mat. I Sverige har vi kommit långt inom miljöarbete och hållbarhet inom matproduktionen och detta ska premieras och inte behöva kosta våra producenter. Att behöva dumpa priser för att kunna konkurrera med billigare exportörer med sämre produktionsförhållanden är både dåligt för oss som ska konsumera maten, konkurrensen och inte minst för vår miljö.

Vill vi ha en fortsatt levande landsbygd i Sverige, säker och sund mat och ett hållbart samhälle så behöver våra svenska produktionsvillkor och djurhållningsregler vara det som utgör grunden för EUs jordbrukspolitiska regelverk. På så sätt skapar vi ett hållbart Europa i framkant.

Fredrick Federley, C

Europaparlamentariker och förstanamn till EU-valet

Frida Nilsson, C

Kandidat till Europaparlamentet

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen