Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 14 november 2014

Mellanskog, äganderätten och naturvården

I ett debattinlägg i Skogsland nummer 43 påtalade jag att Mellanskog inte avverkar eller köper virke från mark med registrerade naturvärden trots att Skogsstyrelsen för sin del tillåter avverkningen. Mellanskog tycker att medlemmarna gratis ska avstå från att bruka skog som Skogsstyrelsen givit OK att bruka.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I sitt svar i Skogsland nummer 45 bekräftade Mellanskog att så är fallet. Men Mellanskog besvarade inte de för oss medlemmar i Mellanskog väsentliga frågorna:

Slår Mellanskog vakt om äganderätten (dess ekonomiska värde) genom att medlemmarna utan ersättning måste avstå från att avverka sådant som enligt Skogsstyrelsen är tillåtet att avverka?

Främjar Mellanskog verkligen långsiktig naturvård genom att medverka till att skog med naturvärden blir värdelös?

Mina frågor är alltför viktiga för att lämnas obesvarade.

Mellanskog nöjer sig med att hänvisa till att man följer reglerna om certifiering. Men om reglerna för certifiering får sådana konsekvenser som Mellanskog säger, vore det då inte dags att ompröva dem? Vad säger Mellanskog?

Johan af Petersens, Erstavik

Till toppen