Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 20 november 2009

Ministern: Bonden ska stärkas i det nya matlandet

Jag har en tydlig vision för hur vi ska skapa fler jobb på den svenska landsbygden med hjälp av det svenska jordbruket. Den visionen finns presenterad i min handlingsplan för Sverige – det nya matlandet. Målet med handlingsplanen är att skapa tiotusen nya jobb på landsbygden genom att satsa på det som vi är bra på: bra mat och upplevelser, gärna i kombination. För att nå målet har jag valt att fokusera på fem områden: offentlig mat, primärproduktion, förädlad mat, landsbygdsturism och restaurangbranschen.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Foto: Torbjörn Esping
Foto: Torbjörn Esping

Alla fem områdena är lika viktiga för att nå målet och alla fem områdena är helt beroende av varandra. Men det är bonden som utgör grunden. Utan bonden och alla de goda råvaror som han producerar faller allt annat. För hur ska vi kunna få bra mat i skolorna utan bonden? Hur ska vi kunna ha en livsmedelsindustri i Sverige utan bonden? Vad ska människor som semestrar i Sverige äta om det inte finns bönder? Och hur ska vi någonsin kunna få restauranger med stjärnor i ”Guide Michelin” om inte svenska bönder ger dem högklassiga råvaror att jobba med?
Därför har jag som ett av målen i handlingsplanen att primärproduktionen av mat i Sverige ska öka. Jag vet att LRFs mål är att Sverige inom tio år ska ha ett positivt handelsnetto för jordbruksvaror och livsmedel. Det är ett mål som jag välkomnar och jag ser fram emot att få konkreta förslag från LRF på hur detta kan uppnås. Mitt uttalade mål för svenskt jordbruk har sedan den dag jag tillträdde som minister varit att den svenska bonden ska ha konkurrensvillkor som är likvärdiga med kollegan i Europa.
Detta är något jag vill uppnå utan att tumma på det som är värdena i svensk produktion. Nämligen ren miljö, gott djurskydd och livsmedel med hög kvalitet. Detta är värden som konsumenten allt mer efterfrågar. Därför ser jag det som mitt jobb att lyfta allt det positiva som finns förknippat med svensk mat och det gör jag genom visionen Sverige – det nya matlandet.

Att stärka bondens konkurrenskraft är därför helt avgörande för att nå visionen. Sverige – det nya matlandet är det verktyg jag använder för att skapa intresse kring och lyfta det svenska jordbruket. Människors engagemang för bra mat som är lokalt producerad har aldrig varit så stort som det är i dag. Det är nu vi har chansen att lyfta jordbruket och bonden. Det här är er chans att nå konsumenten med era kvalitetsprodukter. Missa den inte!

Eskil Erlandsson, C, Jordbruksminister

Till toppen