Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 11 januari 2018

Ni bryter mot arbetsmiljölagarna, SVT!

Att påstå att man följer lagar och föreskrifter vid inspelningen av Köttets Lustar avslöjar en total okunnighet om arbetsmiljölagstiftningen. Det skriver Stefan Wistrand, Säker Arbetsmiljö Sverige, i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 I "Köttets Lustar" hoppar Henrik Schyffert upp på en stengrep medan den körs.
I "Köttets Lustar" hoppar Henrik Schyffert upp på en stengrep medan den körs.

Den 14 december sändes i SVT 1 det andra av tre program med titeln Köttets Lustar. I programmet fanns det några filmsekvenser som inte hör hemma i ett TV-program som sänds på bästa tittartid. Det jag tänker på är arbetsmiljön för dem som var med på gården med utegrisar.

I programmet kör en pojke en lastmaskin där pojkens pappa – Henrik Schyffert – hoppar upp på en stengrep medan den körs. Lastmaskinen körs sedan på en allmän större asfalterad väg där det dessutom görs en vänstersväng.

Vid förfrågan hos SVT svaras att man ej behöver ha körkort för att köra en traktor på allmän väg. Vidare anser SVT att det är en gråzon när det gäller arbetsmiljöansvaret under produktion av TV-program. Man hävdar att man naturligtvis följer de lagar och föreskrifter som finns.

PREMIUM: Livsfarligt arbete i SVTs Köttets lustar

Att påstå att man följer lagar och föreskrifter avslöjar en total okunnighet om arbetsmiljölagstiftningen. Det är dags att TV-kanaler och produktionsbolag sätter sig in i Arbetsmiljölagen med dess tillämpningsbara föreskrifter. Det som måste redas ut är vem som har arbetsgivaransvaret, arbetsmiljöansvaret, samordningsansvaret med mera.

Det är tyvärr inte ovanligt att det sker en enorm provocering av arbetsmiljön i samband med produktion av TV-program. Det handlar om att man använder motorsåg utan skyddsutrustning, renoverar tak utan något som helst fallskydd och att man låter ett barn köra lastmaskin där pappan hoppar upp på en stengrep under körning. Det är förvånade man måste ta till brott mot arbetsmiljölagstiftningen för att göra ett program som lockar tittare.

Det går alltid ett antal farliga beteenden, incidenter, tillbud och lättare eller svårare olyckor per dödsolycka. Provocerar man tillräckligt länge är olyckan ett faktum. Det görs med TV-dramatiska syften. Att göra TV-program där man utsätter personal för risktagande för att höja dramatiken hör ej hemma i ett Sverige där man alltid ska sätta arbetsmiljön i centrum. TV ska väl vara folkbildande och då är det är hög tid att ta arbetsmiljön på allvar.

Det har skett ett antal olyckor med dödlig utgång under årens lopp där en lastmaskin varit inblandad. Senast i höstas omkom en person som åkte på en lastmaskin när han föll av, blev överkörd och omkom. Under föregående år omkom ytterligare en person som blev fastklämd av en lastmaskin. Dessutom har det inträffat ett antal dödsolyckor med barn där man skjutsat barnen på redskap till frontlastaren.

Det är nu dags att de folkbildande medierna tar sitt förnuft till fånga och gör produktioner och program som är från arbetsmiljösynpunkt säkra innan en allvarlig olycka inträffar. Har man ej den kompetensen inom bolagen så är det på tiden att man skapar förutsättningar för en säker arbetsmiljö i samband med produktionsarbetet.

Alla har rätt, även Henrik Schyffert, att komma hem till kvällen.

Stefan Wistrand

Säker Arbetsmiljö Sverige

KRÖNIKA: Schyffert en sekund från döden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen