Skogsbruket måste ta hänsyn till hela skogens ekosystem
DebattSkogsbolag och LRF har gått hårt mot skogens konung och anklagat den för att orsaka betesskador. Men trots att antalet älgar minskat med en tredjedel de senaste tio åren, så minskar inte betesskadorna alls i samma utsträckning. Det skriver Benny Gäfvert, viltexpert, Världsnaturfonden WWF.
"Krisgårdar" behövs för att säkra vår beredskap
DebattFör svensk del pågår nu arbete med att bygga upp en robusthet och motståndskraft vad gäller störningar i livsmedelsförsörjningen. Jag föreslår nu att vi introducerar kris- eller krigsviktiga gårdar. Det skriver Fredrik Fogelberg, forskare på Rise.
Sveriges goda rykte är borta sedan länge
DebattSkogsindustrin och bioenergiföretagen för oss bakom ljuset. Utmaningarna är många. Det skriver Peter Lindgren, civiljägmästare, och Agneta Blomqvist, skogsdebattör.
Moderaterna vill säkerställa ny teknik för växtodling i EU
DebattDet måste bli möjligt att i Europa använda sig av Nobelprisad teknik såsom Crispr/Cas9. Det är mitt mål med det förslag på ny lagstiftning jag presenterar i Europaparlamentets miljöutskott i dag. Det skriver Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker och parlamentets förhandlare.
Ert kretslopp är en ren pappersprodukt
DebattAtt klimatbelastningen från jordbruket kan minska med 90 procent låter helt fantastiskt, men det är tyvärr inte realistiskt. Det skriver Pelle Philip, Vaggeryd.
Stoppa den globala uppvärmningen genom livsmedelssystemet
DebattSka vi klara klimatmålet måste samtliga led inom livsmedelsområdet förändras i grunden. Klimatbelastningen från jordbruket skulle kunna minska med 90 procent genom omläggning till ett ekologiskt kretsloppsjordbruk som baseras på lokala och förnyelsebara resurser. Det skriver fyra forskare.
Hur kan vi få mer gammal skog?
DebattEn stor brist i den pågående skogsdebatten är att medier, miljörörelsen och andra kritiker vägrar att granska statens roll i skogsbruket. Det skriver Sverker Liden, jägmästare och skogsägare.
Kampen om skogen är viktig även för kyrkan
DebattAtt utreda om skötseln av kyrkans skogar är hållbar eller inte, är enligt min mening att ”slå in öppna dörrar”. Kyrkans skogar är miljöcertifierade och sköts utifrån Skogsvårdslagens krav. Det skriver Åke Sandström, ordförande i Kyrkofullmäktige
för Vännäs-Bjurholms pastorat.
Vi glädjer oss över intresset för LRF
DebattFör en stark framtidstro hos landsbygdens företagare krävs en social kontext. Företagandet i det gröna näringslivet är platsbundet och en förutsättning för att det ska kunna utvecklas är att det är attraktivt och tryggt att leva och bo på platsen. Det skriver Sofia Björnsson och Björn Galant, LRFs samhällsbyggnadsgrupp.
Det svenska vägunderhållet har länge varit eftersatt
DebattFör att skogsnäringen ska fungera väl så behöver transporterna fungera, inte minst transporterna på vägnätet. Vägunderhållet har under många år varit eftersatt, av flera regeringar. För år 2024 gör regeringen en extra satsning, skriver Maria Stockhaus och John Widegren, Moderaterna.
För att förvalta älgstammen måste vi se helheten och tala om viltförvaltning
DebattAtt påstå att det inte finns samsyn mellan älgjägare och markägare är att generalisera. Jägaren är markägarens resurs att genomföra viltförvaltningen, i den mån markägaren själv inte är jägare. Det skriver flera markägare och jägare i älgförvaltningsområde 9 i Västra Götaland.
Att så svepande generalisera kring ett helt segment är inte seriöst
DebattAtt hävda att de uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna, NNR, inte baseras på ett vetenskapligt underlag är ett felaktigt påstående. Att så svepande generalisera kring ett helt segment är inte seriöst. Det skriver Per Frank, Växtbaserat Sverige.
Så vill skogsindustrin bidra till en hållbar värld
DebattVi tror att en viktig del av lösningen är en växande bioekonomi som tryggar jobb, välfärd och livskraft för hela Sverige, och som bidrar till en hållbar utveckling även i andra delar av världen. Det skriver Viveka Beckeman, VD för Skogsindustrierna.
Länder utan skog och åkermark ska inte ställa orealistiska krav på Sverige
DebattVi i Sverige har visat att det går att ha ett starkt naturskydd utan att offra landsbygd och ekonomisk tillväxt. Europa borde lära av oss, i stället för att länder utan skog och åkermark ska ställa orealistiska krav på hur vi ska sköta naturen. Det skriver Europaparlamentarikern Jessica Polfjärd, Moderaterna.
Klimat- och miljöministerns tystnad borde oroa våra bönder
DebattDet finns en sak vi definitivt vet om slutförhandlingarna om EU:s omdiskuterade lag om naturrestaurering. Jordbruket kommer att göra comeback. Då är tystnaden och passiviteten från klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari något som verkligen borde oroa svenska bönder. Det skriver Europaparlamentarikern Emma Wiesner, Centerpartiet.
Förnyelsebar el får inte sker på bekostnad av annan produktion
DebattIvern i att för de medlemmar som vill producera mer förnyelsebar el till samhället, får LRF aldrig glömma att detta inte får ske på bekostnad av lönsamhet och konkurrenskraft i produktionen av råvaror för livsmedel och andra ändamål. Det skriver lantbrukaren Peter Borring.
Branschorganisationer som LRF bör bevaka energifrågan strategiskt
DebattDet finns en möjlighet för branschorganisationer som LRF att aktivt bidra till att utveckla affärsmodeller och utformning av avtal för markägare. Det strategiska stödet behöver både markägare och en kraftigt växande energibransch. Det skriver Ulf Jobacker, projektledare inom energi.
Gemensam standard för skogsbilvägar behövs
DebattDet finns ett behov av att rusta upp och underhålla befintliga skogsbilvägar. Men det finns ingen uttalad gemensam standard inom skogsbruket där 300 mil nya skogsbilvägar byggs varje år. Det skriver vägspecialisten Stefan Gunnarsson, vägspecialist, och Kristina Thureson, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.
SLU: "Vi håller tummarna för att ansökan ska gå igenom"
DebattVi har under flera år arbetat med att ta fram en civilingenjörsutbildning i jord- och skogsbrukssystem, som syftar till att möta behoven av teknikutveckling inom dessa näringar och ett hållbart brukande. Vi håller tummarna för att ansökan ska gå igenom. Det skriver Pär Forslund, prorektor vid SLU.
Medvetna konsumenter kan avgöra kampen mot afrikansk svinpest
DebattVi grisföretagare har hopp om framtiden, trots ASF. Men det behövs medvetna val från kloka konsumenter, om vi även i framtiden vill laga mat med svenskproducerat griskött. Det skriver Johan Eriksson, ordförande för Sveriges Grisföretagare och grisproducent.