Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 25 november 2017

Orimligt att aktivister tillåts trakassera djurägare

Hur kan våra lagar medge ett fortlöpande trakasseri mot enskilda företagare? Det undrar Carl Jonson, LRF Halland, i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I en tidigare debattartikel lyfter Kristina Yngwe ett akut förändringsbehov av våra lagar, nämligen de som ger företagare rätt till samhällets skydd mot terrorister.

Djurrättsaktivister kallas de, som ibland kommer flera gånger varje vecka, med masker för ansiktet, och ställer sig utanför gården. I händerna har de obscena skyltar med ord som djurplågare och mördare. De ropar ut kränkande saker om djurägaren i megafon. Polisen står vid sidan och tittar på.

Allemansrätten ger aktivisterna tillåtelse att vara där, och demonstrationsrätten ger dem rätt att smutskasta och kränka företagaren. Vissa platser kräver demonstrationstillstånd, men inte på en åker ute på landsbygden. LRF har sökt demonstrationstillstånd på marken, men kan inte få det.

Att vara maskerad är olagligt. Någon gång har polisen lyssnat på LRF, och avkrävt legitimation från inkräktarna, så att polisen ska veta vilka som deltagit, men oftast gör man inte det.

Ett antal övergrepp polisanmäls varje gång, exempelvis för skadegörelse, intrång, ofredande, misshandel, och såklart när de brutit sig in och släppt ut djur. Detta hindrar dock inte att samma personer kommer igen nästa dag. Ett exempel på misshandel råkade jag själv ut för, då jag utsattes för en riktad megafons siren mot mitt öra från en meters håll. Tinnitus och cirka 10 procents nedsatt hörsel har läkare konstaterat.

Men jag är ju inte drabbad, det är djurägaren, liksom alla andra djurägare. Under senaste halvåret har aktivisterna besökt mjölkgårdar, nötdjursuppfödare, grisgårdar, hjorthägn, kycklingstall, slakterier med mera i regionen. Deras uttalade mål är att all djurhållning ska upphöra. Några av dem är heltidssysselsatta med att sabotera för gårdar med djur. De lever på skänkta pengar. Deras aktioner kan i förlängningen leda till att produktionen flyttas till länder som kompenserar dålig djurhållning och miljö med antibiotika. Detta är inget som aktivisterna bryr sig om.

Fallet i Falkenberg, som helt urartat, har lett till att sedan början av oktober sover grannar hemma hos denne djurägare, för att han ska slippa möta mobben själv, mitt i natten.

Men var i all världen finns rimligheten i detta? Hur kan våra lagar medge ett fortlöpande trakasseri mot enskilda företagare? Att behöva utsättas för det som djurägaren i exemplet gör är omänskligt! Och vad är en livsmedelsstrategi värd, om aktivister med ”laglig rätt” kan tvinga bort en duktig djurhållare i Sverige 2017?

Vilka av våra folkvalda i riksdagen utöver Kristin Yngwe står upp för Sveriges djurägare, på riktigt?

Carl Jonson

Regionstyrelsen LRF Halland

LÄS MER: ”Djurrättsaktivister missbrukar yttrandefriheten”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen