Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 11 september 2019

Ost ska vändas - inte flyttas

Nedläggningen av Boxholms mejeri är ett hårt slag för bygden, skriver Boxholmsostens vänner i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ostmarschen i Boxholm, för knappt ett år sedan.
Ostmarschen i Boxholm, för knappt ett år sedan.

Ett framtidens mejeri är inte ett nedlagt mejeri. Redan från dag ett förstod Peter Trygg med vänner detta och myntade mantrat ”Ost ska vändas – inte flyttas”. Det blev starten på en ny folkrörelse, som nu slår näven i bordet och vågar stå emot företag likt Arla, som tror sig kunna köpa upp svenska företag och sedan lägga ner eller flytta hur som helst.

Redan 2011 höjdes röster mot risken att låta Arla köpa Boxholms mejeri, då det verkade vara Arlas systematiska agenda att köpa upp mejerier för att sedan lägga ner dem eller flytta tillverkningen efter några år.

Att sälja mejeriet till Arla kan kallas naivt, men å andra sidan är Arla totalt omdömeslöst som trodde att man bara kunde komma till Boxholm i oktober förra året och framföra att Boxholms ost ska flyttas till Östersund.

Det började med att en bonde i Linghem sa i radion att vi inte ska straffa svenska bönder för beslutet att lägga ner Boxholms Ost. Nej, varför ska alla svenska bönder straffas när det är Arlabönderna som inte kan förvalta ett mejeri från 1890-talet?

Låt oss en gång för alla förtydliga en sak. Boxholmsostens vänner tror på den svenska bonden, öppna landskap och svenska varor. När den beryktade Ostmarschen arrangerades kom upp emot 1 000 personer en regnig tisdag i november. Konsumenter som slöt upp för Boxholmsosten, som också har över 13 000 följare på Facebook – och tiotusentals därutöver avstår nu aktivt att köpa Arlaprodukter.

Trots detta tydliga tecken på konsumenternas motvilja står Arla fast vid att lägga ner ett av Sveriges äldsta mejerier. Visste ni att cirka 20 anställda i Boxholm motsvarar 500 anställda, om denna nedläggning hade skett i Linköping. Nedläggningen är med andra ord ett hårt slag mot Boxholm – och det sker trots att Boxholms Ost går med god vinst.

I mars kom en aktör med kapital in på marknaden och ville köpa hela mejeriet – men Arla vägrade sälja. Jag anser att det är ett svek utan dess like mot orten Boxholm, de anställda och osten.

I april släpptes en låt för Boxholmsostens vänner med namnet ”Go ost”. Uppmaningen är tydlig med raden ”Bonde, piga, dräng – kom nu med i vårat gäng”. Arlas ledning verkade dock ha kört ner huvudet i sanden och vägrar lyssna och förstå och fortsätter att driva på för en nedläggning av Boxholms ost.

I juni åkte delar av Boxholmsostens vänner till Arlas huvudkontor i Danmark. Där bekräftade den näst högsta chefen att de har förlorat mycket pengar på processen med att lägga ner Boxholms Ost. Oavsett detta är man fortfarande beredd att lägga ned, eftersom mjölken ska till Linköping. Det verkar således inte finnas en tanke på att det kan tillkomma nya kor eller mjölkgårdar.

Christian Wallertz,

Stolt medlem av Boxholmsostens vänner

LÄS MER: Arla hyvlar på flera ställen – neddragningar att väntaLÄS MER: Nytt slag för Boxholm – kända ostcisternen ska rivas

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen