Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 4 november 2017

Palle Borgström: Glyfosat gisslan i ett politiskt spel

Den som skriker högst ska inte få avgöra alla beslut. När EU:s process för godkännande av växtskyddsmedel frångås får det stora konsekvenser för glyfosat – men framför allt för de europeiska böndernas tillgång till effektiva medel i framtiden. Det skriver LRF:s Palle Borgström i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Per Emgardsson

Det råder enighet i riksdagen – Sveriges livsmedelsproduktion ska öka och för det krävs konkurrenskraftiga villkor.

Men ändå är det svårt att hålla blicken på målet när viktiga beslut på vägen ska fattas. Ett exempel är växtskyddsmedlet glyfosat. Det används med stor försiktighet av lantbrukare, effektiviserar arbetet avsevärt och ökar livsmedelsproduktionen. Det bidrar alltså till konkurrenskraften.

EU:s egna expertmyndigheter för livsmedel och kemikalier, EFSA och ECHA, har granskat alla tillgängliga studier om glyfosat och kommit fram till att det uppfyller kriterierna för att vara godkänt som växtskyddsmedel. Det normala är då att ämnet godkänns på nytt i 15 år.

Det finns dessutom regler som gör att om ny kunskap kommer fram kan kommissionen dra tillbaka godkännande i förtid. Men här har något som i vanliga fall är ett rutinbeslut blivit gisslan i ett politiskt spel mellan EU-länderna.

Det är viktigt att respektera de vetenskapliga bedömningar våra myndigheter gör och inte låta känslor, politik och den som skriker högst avgöra alla beslut.

EU har en process för godkännande av växtskyddsmedel och för glyfosat frångås den. Det får stora konsekvenser för glyfosat, men framförallt påverkar det europeiska bönders möjlighet att få tillgång till effektiva växtskyddsmedel i framtiden.

Bolag som producerar växtskyddsmedel kommer att tveka inför att gå in på den europeiska marknaden när man inte kan lita på att förordningar för godkännande gäller. Svårigheter att få tag på växtskyddsmedel kan i sin tur påverka hela lantbrukets konkurrenskraft.

Sveriges riksdag har genom bland annat EU-nämnden varit tydlig med att Sverige ska medverka till en förlängning av glyfosat. Regeringen har drivit denna linje, men i EU verkar det nu vara svårt att få till någon majoritet kring en förlängning.

Beslutsprocessen för glyfosat har flyttats från den tekniska och vetenskapliga arenan till den politiska och opinionsmässiga. Då blir det än viktigare för den svenska regeringen att förankra sina beslut i vetenskapliga bedömningar och stå fast vid den linjen det finns majoritet för i riksdagen, att förlänga godkännande för glyfosat. Det är inriktningen på varje enskilt beslut som avgör om vi i slutändan når målet om ökad livsmedelsproduktion i Sverige.

Palle Borgström,

Förbundsordförande LRF

LÄS MER: Nya förslaget: Fem års förlängning för glyfosatSå förklarar Skog att Sverige sa nejFederley: ”Vetenskap viktigt när vi fattar beslut om glyfosat”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen