Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 29 augusti 2019

Peter Borring i skördetid: ”Tack Sveriges gubbar och gummor!”

Utan alla dem som frivilligt ställer upp vid arbetstoppar som exempelvis vid skörden skulle svenskt jordbruk inte gå runt, skriver LRF Östergötlands ordförande Peter Borring.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Peter Borring är ordförande för LRF Östergötland.
Peter Borring är ordförande för LRF Östergötland. FOTO: LRF/Per Emgardsson

Så här i skördetid blir det extra tydligt. Nerven i familjeföretagandet. Man hjälps åt över generationer. Den avsuttna generationen gör ofta heltidsdagsverken och lite till. De yngre hänger i när studier tillåter.

Detta är både styrkan och utmaningen i familjeföretagandet. Styrkan i att man har många händer till hjälp som inte alltid behöver inkassera full lön, men också fler människor som kan företaget, gården och förutsättningarna.

Utmaningen är just att det inte alltid blir så professionellt förhållningssätt när man jobbar inom familjen. Arbetsmiljön, kanske inte alltid heller sätts främst, på samma sätt som när man har anställda som förväntar sig en viss nivå. Dessutom, för företagaren som har mycket hjälp av äldre släktingar och ungdomar (oftast gratis) är det svårt att ställa krav. Hjälpen man får är bonus.

Allt detta är inget unikt för lantbruk, utan mera ett signum för alla ägarledda mindre familjeföretag. Det som gör lantbruket speciellt är de vassa säsongstopparna kombinerade med väder och djurs nyckfullhet som försvårar distinkta planer och ställer extremt höga krav på förståelse och flexibilitet hos alla inblandade.

Jag kan därför inte föreställa mig hur svenskt lantbruk skulle klara sig utan alla gubbar och gummor, så här i skördetid och vid andra arbetstoppar.

Inte bara i deltidslantbruket, utan kanske i lika hög grad hos produktionslantbruket som står för den stora volymen produktion, utgör de äldre, pensionerade familjemedlemmarna en viktig hörnsten. Inte minst kvinnorna som i egenskap av exempelvis farmor eller mormor passar och hämtar barnbarn, ordnar logistik och markservice, så att de i yrkesaktiv ålder kan ge järnet.

När vi pratar om lönsamheten i svenskt lantbruk, som jag hävdar är för dålig över tid i de flesta företag, bör också alla dessa obetalda ”servicetimmar” beaktas. Så tack alla gubbar och gummor för ert bidrag till svenskt lantbruk!

Peter Borring,

Regionordförande, LRF Östergötland

LÄS MER: Här tröskar Ingemar, 92, som aldrig förr

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen