Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 12 februari

”Polska köttet ett hån mot svenska bönder”

Importen av defekt polskt kött är en skandal och ett hån mot svenska producenter som kämpar för sin överlevnad. Hur kan det ha blivit så här, undrar Per-Anders Didriksson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Svenskt jordbruk och svenska jordbrukare befinner sig i en ekonomiskt besvärlig situation. Torka, höga foderpriser, diverse kostnadsdrivande svenska särregler, slaktköer med mera medför att ekonomin pressas på gårdarna.

Svenskt lantbruk är genomkontrollerat. Arealer kontrolleras, utrymme för djur mäts på centimetern. Allt detta är bra. Det ger en god djuromsorg som nog ingen ifrågasätter.

Sveriges gränser är nu öppna för import av livsmedel från omvärlden. Det ligger i marknadsekonomins själ att köparen vill ha så lågt pris som möjligt och säljaren så högt pris som möjligt. Detta är spelets regler.

Allt detta gäller om det inte föreligger några kvalitetsskillnader. Har brödvetet hög kvalitet betalas det bättre, det samma gäller för slaktdjur. Stora brister innebär att varan kasseras.

Det anmärkningsvärda är att detta inte tycks gälla import av kött. Importen av defekt polskt kött är en skandal. Det är också ett hån mot svenska producenter som kämpar för sin överlevnad. Hur kan det ha blivit så här?

Det är populärt att skylla på politiker. I det här ärendet ligger nog ansvaret där. Politiska församlingar godkänner budgetar som verksamheter ska leva efter. Skattepengarna ska räcka till mycket. I stället för att se helheten och ställa kvalitetskrav i upphandlingen görs affärer utan närmare eftertanke.

Problemet är att livsmedel ses som vilken vara som helst. Jag vill påstå att så inte är fallet. Det finns en mängd ting inom ett land som livsmedlen påverkar – folkhälsa, miljö, landskapsbilden, energiförsörjning, regionalpolitik.

Listan kan göras lång. Hur ska då ansvar utkrävas? De som har tagit besluten får lämna sina positioner. Jag är medveten om att detta inte kommer att ske om inte katastrofen står för dörren, om ens då. Byrålådorna är fulla av bortförklaringar.

Per-Anders Didriksson,

Töreboda

LÄS MER: Polskt kött från sjuka kor sålt till Sverige

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen