Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 1 april

Priset på svenskt kött kommer att höjas

Branschen tar ansvar i kostnadskrisen, men det behövs också en mycket mer aktiv politik då situationen är långt över vad enbart marknaden kan lösa, skriver Hans Agné i sitt debattsvar.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vi kan se att priserna till uppfödare är på väg upp, lovar Svenska Köttföretagens VD Hans Agné.
Vi kan se att priserna till uppfödare är på väg upp, lovar Svenska Köttföretagens VD Hans Agné.

I Land Lantbruk ger Jörgen Jonsson och Johan Paulsson uttryck för sin frustration över kostnadsökningar som drabbat dem och de ställer den öppna frågan om det kommer finnas svenskt kött i framtiden?

Jag har den största förståelse för oron och frustrationen. Det finns generellt en dålig insikt i samhället kring hur maten till befolkningen produceras och vad som äventyrar den svenska försörjningen av livsmedel. Vi må ha en livsmedelsstrategi till 2030 som innebär en konkurrenskraftig livsmedelskedja men faktum är att vi under de första fem åren inte tagit några större kliv i denna riktning. Faktum är att vi idag har en mer bräcklig livsmedelsförsörjning än 1995.

Precis som debattörerna beskriver så har en kostnadsvåg sköljt över oss på ett sätt som vi aldrig sett maken till. Den har drabbat samhället i stort och livsmedelsbranschen i synnerhet. På ett branschmöte 9 mars gav jag som företrädare för slakterierna min uppriktigt bekymrade bild av läget och jag kände mig förvånansvärt nog ganska ensam om att ha den bilden. Jag uttryckte att även om jag ser att kostnadsökningen måste tas ut av konsumenterna så står vi inför en situation i det korta och medellånga perspektivet som riskerar slå stenhårt mot den svenska livsmedelskedjan av animalier. Det kommer vara en fördröjning innan kostnadsökningskompensationen fullt ut når uppfödaren. Min poäng med detta inlägg var inte att motarbeta kostnadsökningar mot konsument, utan att understryka vikten av att också politiska åtgärder är nödvändigt i denna exceptionella situation.

Just nu sitter slakterierna och förhandlar. Vi kan se att priserna till uppfödare är på väg upp och en orsak är att slakterierna har sänkt sina marginaler för att hålla kedjan i gång med ambitionen att vi inte skall tappa produktion.

Vi behöver även ha med oss våra konsumenter på vårt arbete, många är pressade och står inför en situation att där maten blir dyrare och börjar se på billigare alternativ. Det är därför som nu bland annat Svenskt Kött AB nu intensivt jobbar med kommunikationsarbetet för att skapa en förståelse för vikten och värdet av att fortsatt välja svenskt kött.

Jag är helt övertygad om att fler prisökningar på svenskt kött kommer i en snabbare och tätare takt. Det är samtidigt en sargad livsmedelskedja som går in i framtiden med förlorade arbetstillfällen och ökat importberoende av livsmedel i en situation då vi borde gå i andra riktningen

Vi inom branschen gör allt som står i vår makt för att ta ansvar i denna tuffa situation. Men vi skulle också behöva en mycket mer aktiv politik då rådande situation är långt utöver vad enbart marknaden kan lösa. En berättigad fråga i det här läget är om den av riksdagen beslutade Livsmedelsstrategin har någon genuin politisk förankring? Mitt svar till debattörerna är: svenskt kött kommer att finnas även i framtiden. Frågan är bara till hur många om vi inte samtidigt med prishöjningar också får ett genuint politiskt stöd.

Hans Agné

VD Svenska Köttföretagen AB

LÄS MER: Stödet till lantbruket brådskarLÄS MER: Grilla svenskt kött i sommar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen