Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 19 mars 2020

Regeringens åtgärdspaket en bra start – men det krävs mer i coronatider

Det är jättebra att regeringen lagt fram ett förslag om likviditetsförstärkning via skattekontot. Men det räcker inte, för snart kommer många företag inte längre ha några skatter och avgifter att betala, befarar skattejurist Urban Rydin.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Urban Rydin, skatteansvarig på Ludvig & Co, menar att en likviditetsförsäkring via skattekontot inte är nog.
Urban Rydin, skatteansvarig på Ludvig & Co, menar att en likviditetsförsäkring via skattekontot inte är nog. FOTO: Victor Andersson/LRF Konsult

Som utgångspunkt är det givetvis jättebra att regeringen lagt fram ett förslag om likviditetsförstärkning via skattekontot. Men detta räcker inte, snart är det många företag som inte kommer att ha några skatter och avgifter att betala.

Vi på Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult) är rådgivare till ett stort antal småföretagare. Det innebär att vi kommer i nära kontakt med företagarnas verklighet.

Vi ser istället ett stort behov av riktiga åtgärder för många av våra kunder som verkar i dagens krisbranscher som restauranger, transportföretag av olika slag, konferens- och eventföretag samt hotell. Listan kan göras längre.

I samband med stormen Gudrun fick skogsbrukarna stöd i form av utbetald skattereduktion för att undvika att den stormskadade skogen inte togs tillvara. Vi var med och förhandlade fram detta stöd. För dagens krisbranscher är läget snart kritiskt och det behövs nu liknande åtgärder för att förhindra onödig förstörelse av infra- och företagsstrukturen.

En bra modell vore en tidsmässigt temporär sänkning av skattedelen av de sociala avgifterna för att möjliggöra att företagen med anläggningar och andra resurser kan överleva till dess vi är tillbaka i ett normalläge. Den svenska strategin är ju att förlänga sjukdomsperioden för att undvika alltför hög belastning för riskgruppernas akutvård. Det är inte rimligt att detta helt ska betalas av småföretagarna.

Nu ges Skatteverket möjlighet att bevilja anstånd med inbetalning av arbetsgivares skatter och avgifter för redovisningsperioder som infaller under januari–september 2020. Anstånd kan dock endast medges för högst tre månader och anståndstiden kan vara högst 12 månader.

Varför anstånd ska kunna ges bara för tre månadsperioder av nio framgår inte av förslaget. Den som söker retroaktivt kan få anstånd för januari till mars men sedan tar möjligheten slut, och det sker nu när effekterna skjuter i höjden. Därför ändra förslaget så att anstånd kan medges för hela anståndsperioden.

Enligt förslaget tar man ut en ränta på i praktiken 6,6 procent. Det ger en ganska hög kreditkostnad, till och med högre än normal marknadsränta.

Det är mer rimligt att man slopar anståndsavgiften på 0,3 procent per påbörjad kalendermånad på beviljat anståndsbelopp i denna katastrofsituation och nöjer sig med att ta ut kostnadsräntan på anstånd enligt skatteförfarandelagen på 1,25 procent.

Urban Rydin,

Skatteansvarig Ludvig & Co

LÄS MER: ”Vem tar över om många blir sjuka i lantbruket?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen